Fujitsu i Microsoft proširuju partnerstvo u domenu globalnog „oblak-računarstva“ (Cloud Computing)

PCPress.rs ImageMicrosoft objavljuje da će platforma Windows Azure funkcionisati u Fujitsuovim data-centrima; Fujitsu nudi nove usluge oblak-računarstva zasnovane na Windows Azure sistemu.
Kompanije Fujitsu i Microsoft su juče objavile novo globalno partnerstvo u domenu „računarstva u oblaku”, na osnovu koga će Fujitsu primenjivati platformu Windows Azure u svojim data-centrima. Fujitsu će klijentima i nezavisnim dobavljačima softvera (ISVs) isporučivati obiman skup novih „oblak-usluga“ i rešenja, uključujući i integraciju sistema, migraciju na „oblak-okruženja“ i usluge upravljanja infrastrukturom. Kompanija će, takođe, funkcionisanje svojih aplikacija bazirati na primeni Windows Azure platforme. Nove usluge i rešenja kompanije zasnovane na ovoj platformi biće dostupni najpre u Fujitsu data-centrima u Japanu – prvo u „Fujitsu Tatebayashi System centru“, krajem 2010 – za kojim će uslediti i druge lokacije širom sveta. Pored primene same platforme, Fujitsu će korisnicima pružati i globalne usluge na Windows Azure platformi.

Microsoft temeljno investira u transformaciju „računarstva u oblaku“, i primena Windows Azure platforme biće uvrštena u Fujitsuov portfolio „računarstva u oblaku“ preko podrške za tri načina korišćenja ovog koncepta koja je identifikovao Fujitsu — preko infrastrukture u vidu usluga, aplikacije u vidu usluga i poslovnih aktivnosti u vidu usluga. Aktivnost u vidu usluge omogućava klijentima da se pretplate na „poslovne servise“, usluge koje se formiraju na osnovu poslovnih, a ne tehnoloških parametara, i predstavljaju značajan zaokret u načinu na koji IT industrija kreira vrednost – pojavom novih poslovnih modela koji će kreirati nove usluge ovog tipa. Kao rezultat proširenog partnerstva između kompanija Fujitsu i Microsoft, korisnici će moći da na jednostavan način imaju odgovor za nove poslovne scenarije koji zahtevaju brzo skaliranje aplikacija i dobiju usluge čiju primenu mogu predvideti, a pri tom i odmah koristiti.

Pročitajte i:  AI model koji je lažne video sadržaje podigao na novi nivo

„Fujitsu ima viziju prosperitetnog, humano-centričnog i inteligentnog umreženog društva, i ovo globalno strateško partnerstvo sa kompanijom Microsoft je važan korak ka njenom ostvarenju”, rekao je Kazuo Išida (Kazuo Ishida), viši izvršni potpredsednik korporacije Fujitsu, odgovoran za poslovanje u domenu ICT usluga. „Ovim savezom svojim korisnicima obezbeđujemo čitav niz novih mogućnosti u domenu ’računarstva u oblaku’. Naše partnerstvo sa Microsoftom u potpunosti reflektuje postavljenu strategiju i bez sumnje će značajno doprineti stvaranju društva umreženog informacionim tehnologijama.”

Microsoft je, takođe, na svojoj „Svetskoj partnerskoj konferenciji“( Worldwide Partner Conference) u Vašingtonu, objavio puštanje u ograničenu produkciju Windows Azure platforme, „zaključanu“ oblak-platformu koju veliki dobavljači usluga i korporacije mogu da koriste za funkcionisanje sopstvenih data-centara. Klijenti i partneri koji, poput Fujitsua, među prvima budu primenjivali Azure platformu u svojim data-centrima, imaće aplikacionu platformu za „horizontalno skaliranje“, odnosno dodavanje novih računarskih čvorova, i efikasnost data-centara na Windows Azure sistemu i SQL Azure aplikacije koje Microsoft nudi danas.

„Verujemo da predstavljanje primene Windows Azure platforme obeležava značajnu prekretnicu u transformaciji ka ’računarstvu u oblaku’“, rekao je Bob Maglia (Bob Muglia), predsednik poslovanja kompanije Microsoft u domenu servera i alata. „Proširivanjem snage naše ’oblak-platforme’ na data-centre klijenata i dobavljača usluga, među kojima je i Fujitsu, mi trasiramo put ka tome da sve veći  broj klijenata u potpunosti shvati poslovne koristi od ’računarstva u oblaku’.“

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

Pored razmeštanja primene Windows Azure platforme na Fujitsuove data-centre, ovo partnerstvo dodatno angažuje obe kompanije objedinjavanjem njihovih snaga kako bi se razvila Windows Azure platforma pod Fujitsu brendom, koju će korisnici moći da naruče i razmeste u sopstvenim data-centrima, korišćenjem Fujitsuove hardverske tehnologije.

Kompanija Fujitsu će takođe obučiti više od 5.000 svojih konsultanata i profesonalaca u domenu razvoja aplikacija za rad sa korisnicima i nezavisnim dobavljačima softvera na savetovanju, razvoju i integraciji novih i postojećih aplikacija na Windows Azure platformi. Pored toga, Fujitsu i Microsoft će razvijati prodajne i marketinške aktivnosti u cilju dodatnog promovisanja usluga oblak-računarstva.

Na osnovu decenijskog iskustva i istorije dokazanih zajedničkih uspeha, kompanije Fujitsu i Microsoft mogu da obezbede najveći stepen podrške velikim i srednjim preduzećima u prevođenju i migriranju njihovih najvećih i najsloženijih okruženja na koncept „oblak-usluga“ — uz dodatne beneficije Fujitsuove ekspertize u domenu telekomunikacija i umrežavanja, koja obezbeđuje da prekidi u radu budu minimalni, a rezultujuća rešenja robusna.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,