BIZIT plus

UN glasa za prvu rezoluciju AI

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasa o rezoluciji AI.

PCPress.rs Image

Generalna skupština glasa o prvoj rezoluciji Ujedinjenih nacija o veštačkoj inteligenciji, koja ima za cilj da obezbedi da nova tehnologija bude od koristi svim nacijama, ali ujedno da poštuje ljudska prava i da je bezbedna.

Sjedinjene Države se nadaju da će sve države glasati u korist rezolucije. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Salivan je istako da rezolucija predstavlja istorijski napredak u postizanju bezbedne upotrebe veštačke inteligencije.

Rezolucija predstavlja globalnu podršku osnovnom skupu principa za razvoj i upotrebu AI i postavlja put za upravljanje rizicima. Nacrt rezolucije ima za cilj da zatvori digitalni jaz između bogato razvijenih država i siromašnih država u razvoju. Takođe ima za cilj da osigura da države u razvoju imaju tehnologiju i sposobnost da iskoriste prednosti AI, uključujući otkrivanje bolesti, predviđanje poplava, pomoć poljuprivrednicima i obuku sledeće generacije radnika.

Nacrt prepoznaje ubrzanje razvoja i upotrebe veštačke inteligencije i naglašava “hitnost postizanja globalnog konsenzusa o bezbednim, sigurnim i pouzdanim sistemima veštačke inteligencije”.

Poslanici Evropske unije su 13. marta odobrili prva sveobuhvatna pravila veštačke inteligencije na svetu, koja stupaju na snagu do maja ili juna nakon nekoliko završnih formalnosti.

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

Zamlje širom sveta rade na izradi propisa o veštačkoj inteligenciji. Nacrt rezolucije uzima u obzir sve ove napore kako bi se stvorila jedinstvena klima u okviru propisa.

Ključni cilj, nacrta rezolucije, je da korišćenje veštačke inteligencije bude u skladu sa razvojim ciljevima Ujedinjenih nacija za 2030. godinu.

Izvor: usnews.com

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *