UNICEF na Games.con-u: Gejming i deca – izazovi i mogućnosti

Ovogodišnji Games.con festival, koji je održan u Beogradu od 25. do 27. novembra, obeležilo je i učešće UNICEF-a.

PCPress.rs Image

Pod sloganom „Postuj pozitivu”, UNICEF-ov štand, u Hali 1 Beogradskog sajma, pružio je ljubiteljima gejminga i pop kulture priliku da se zabave uz interesantne akcije koje omogućava gejming industrija.

Posetioci svih generacija uživali su u PONG-u, jednoj od prvih igara, a oni fizički najspretniji su isprobali ICAROS, spravu koja kombinuje fitnes i virtuelnu stvarnost. Nije izostalo ni takmičenje timova u najnovijim video-igrama sa ciljem da se jačaju takmičarski duh, saradnja i zabava.

Svojim prisustvom na Games.con festivalu UNICEF je želeo da predstavi mogućnosti koje nude video-igre uz koje deca mogu da uče, istražuju, sarađuju i kombinuju fizičke vežbe. Igranje nasamo ili s drugima na Internetu postaje njihov način da sarađuju, uče, da se druže i da se zabavljaju.

UNICEF daje prioritet digitalnom učenju i bezbednosti, brizi o mentalnom zdravlju dece u kontekstu Interneta, kao i pružanju odgovarajućih veština mladima za karijere u 21. veku. Dešavanja u oblasti digitalnih tehnologija predstavljaju višestruke prilike za decu, što je bio slučaj tokom pandemije COVID-19 kada su deca zahvaljujući digitalnim tehnologijama mogla da nastave da uče i da se druže.

Pročitajte i:  UK razmatra zabranu telefona mlađima od 16 godina

PCPress.rs Image

Međutim, digitalne tehnologije mogu izložiti decu i novim rizicima, kao što su seksualna eksploatacija i zlostavljanje na Internetu, ali i uznemiravanje i vršnjačko zlostavljanje, s razornim i trajnim posledicama po njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Tokom panel-diskusije koja je organizovana na AXE sceni u hali 1, Dušan Srbljak je razgovarao s Jelenom Radović, Vojislavom Perićem i Vesnom Savić Đukić o tome kako deca i mladi mogu da se zaštite od rizika koji postoje u digitalnom okruženju. Jelena Radović je predstavila koji su osnovni pojmovi, tipovi i vrste nasilja na Internetu i zašto je važno da ih deca, roditelji, institucije i svi zajedno na vreme prepoznamo.

Vojislav Perić je podelio savete kako da se zaštitimo od zloupotrebe profila i digitalnih kanala, kao i lična iskustva i izazove s kojima se sretao. Vesna Savić Đukić je istakla da UNICEF sarađuje s različitim partnerima gejming industrije kako bi se sagledalo kako ova najbrže rastuća industrija, država, roditelji i drugi akteri mogu da sarađuju u svojim ulogama u najboljem interesu dece.

Prema dosadašnjim istraživanjima, neki od pozitivnih uticaja na korisnike video-igara jesu učenje, opuštanje, zabava, unapređenje kognitivnih sposobnosti, strateškog razmišljanja i digitalnih veština, zajedničke aktivnosti s prijateljima ili kvalitetno provedeno vreme s porodicom. Kao potencijalni rizici obično se ističu prikupljanje i monetizacija ličnih podataka, cyberbullying, govor mržnje u multiplejer igrama, neprikladan i nasilan sadržaj i stereotipizacija ili, u krajnjim slučajevima, pojava depresije, anksioznosti, zavisnosti ili uticaja na potrošačke navike dece.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Gadžeti za mlade roditelje

PCPress.rs Image

Svi posetioci Games.con festivala mogli su da vide i ključne poruke na UNICEF štandu: „Pazi kada nešto objavljuješ, možda ne stigneš da obrišeš”, „Prijavi nasilje, ne moraš da ga trpiš ni u životu, ni na netu”, „Naše reči, reči napisane online, mogu naškoditi drugima. Budite pažljivi” i „Deli pozitivu”.

Games.con je festival namenjen ljubiteljima gejminga i pop kulture, ali i svima onima koji žele da se igraju i dobro zabave. Pod parolom „Levelovati se mora”, festival već sedmu godinu okuplja kompletnu industriju moderne zabave na jednom mestu i desetine hiljada konzumenata svega što ona nudi. Games.con je i ove godine održan u najvećim halama Beogradskog sajma, Halama 1 i 2, na preko 25.000 kvadratnih metara.

Korisna adresa: unicef.org/serbia

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,