BIZIT plus

Statcounter: Microsoft Edge prelazi 11% tržišnog udela

Tržište desktop browsera je brod koji se sporo kreće, a mesečne promene su često unutar granice statističke greške.

PCPress.rs Image

Najnoviji podaci sa Statcounter-a, koji pokazuju detalje o tržištu desktop browsera

Izveštaj iz novembra 2022. nije izuzetak — pokazuje samo male fluktuacije u tržišnom udelu svakog igrača. Ipak, poređenje nekoliko meseci i godina vam omogućava da primetite opšti trend. Za Microsoft Edge, taj trend je i dalje uglavnom pozitivan. Sporo, ali postojano je način na koji možete opisati Edge-ov rast na tržištu desktop browsera.

Prema Statcounter-u, nakon što se neko vreme mučio, Microsoft Edge je prešao granicu od 11% po prvi put od svog uvođenja (uključujući OG „Spartan“ Microsoft Edge iz 2015. godine). Moderni Edge zasnovan na Chromium-u je dobio 0,31 poen, dostigavši tržišni udeo od 11,17%. Za referencu, pre godinu dana, Microsoft Edge je bio na približno 9,52% (+1,65 povećanje u odnosu na prethodnu godinu). Google Chrome je na vrhu, čvrsto sedi na prvom mestu sa nedostižnih 66,13% udela (-0,36), što onemogućava da se bilo koja konkurencija približi.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

Uprkos tome što je dostupan samo na Mac računarima, Apple-ov desktop browser Safari je treći najpopularniji izbor, sa tržišnim udelom od 9,62% (+0,26). Firefox je četvrti (7,1%, +0,05), a Opera peti sa 3,3% (-0,29). Što se tiče Internet Explorer-a, nekadašnjeg kralja tržišta desktop browsera, oko 0,77% svih korisnika nastavlja da ga koristi. Neki ljudi ne žele ili ne mogu da puste Internet Explorer, uprkos stalnim naporima Microsofta da ga zameni mnogo boljim Edge- Sličnu sliku možete uočiti u svetu Windows-a, gde se neki korisnici drže Windows XP-a, koji je “umro” 2014. Očekujte da će se isto dogoditi i sa Windows 7.

Izvor: Neowin

 

Facebook komentari: