BIZIT plus

Uporedni test: Canon SX 210 IS vs. Panasonic TZ10

PCPress.rs Image

Klasu ultrakompaktnih zum-aparata za putovanja (tzv. “travel zumova”), začeo je Panasonic pre više od četiri godine modelom TZ 1 (TZ – travel zum). To je bio prvi model vrlo malih spoljašnjih dimenzija, praktično kao pravi ultrakompaktni aparat – a sa velikim zum rasponom, što ga je činilo upravo idealnim aparatom za putovanja. Imao je speciijalnu konstrukcija telu i objektiva, čime je bio osetno manji, a naročito tanji od dotadašnjih ultrazum aparata. To je i dovelo do toga da se ustanovi jedna nova klasa vrlo zanimljivih modela, zanimljivih zbog toga što nude najviši odnos snaga-dimenzije. Drugim rečima, to su “najjači” aparati koji još uvek mogu da stanu u džep, a svi znamo da je to često presudno u tome da li ćemo aparat poneti sa sobom ili ne.

Tu liniju modela, koju konkurencija već godinama pokušava sa manjim ili većim uspehom da dostigne (ali u tome nikada nije uspela), Panasonic revnosno usavršava i uvek je bar za korak ili dva ispred ostalih.

Pročitajte i:  Apple prototipi sklopivih ekrana nisu prošli testiranje

Značajan momenat je nastao prošle godine kada je Canon izbacio odlični model SX 200 IS i činilo se da se u toj klasi do tada najviše približio Panasonic-u. To je bio dovoljan razlog da ga direktno uporedimo sa trenutnim Panasonic modelom u toj klasi koji je imao oznaku TZ 7. Bili su skoro izjednačeni, ali po mom mišljenju u zbiru je ipak Panasonic pobedio, jer je u to vreme apsolutno jedini nudio optičko zumiranje tokom snimanja (inače vrlo kvalitetnih) video klipova. Na kraju je to i opredelilo da, uprkos tome što Canon SX 200 IS daje vrlo dobre foto-rezultate i snima HD video (ali bez optičkog zumiranja) – jezičak na vagi i dalje ostane na Panasonic strani.

Međutim, ove, 2010. godine, Canon je predstavio još dosta usavršen model sa oznakom SX 210 IS koji u svoje malo kućište (i dalje staje u džep) – pakuje do sada neviđenu količinu i foto i video snage.

Ali ni Panasonic ne spava, i on je svoj već odlični TZ 7 još i dodatno usavršio, dodao mu potpune manuelne kontrole, GPS i još veću rezoluciju te je sada sa oznakom TZ 10 – jači nego ikada.

Pročitajte i:  Apple prototipi sklopivih ekrana nisu prošli testiranje

Mislim da nema ljubitelja ove klase aparata koji nije poželeo da se ova dvojica njenih najjačih predstavnika direktno uporede…

Pogledajte kompletan test…

Izvor: bmfoto.rs

Facebook komentari: