Intel i Nokia otvaraju prvu zajedničku laboratoriju

nokia-intel-inside Kompanije Intel i Nokia, kao i Univerzitet u gradu Oulu zvanično su otvorili Centar za inovativne tehnologije kompanija Intel i Nokia (Intel and Nokia Joint Innovation Center). Centar će zapošljavati dvadesetak profesionalaca iz oblasti istraživanja i razvoja i postaće najnoviji član Evropske istraživačke mreže kompanije Intel, Intel Labs Europe.

U početku, laboratorija će istraživati mogućnosti novog korisničkog iskustva za korisnike mobilnih telefona koji mogu pratiti ubrzan rast mogućnosti mobilnih uređaja. Stvaranje korisničkog interfejsa koji je sličniji interakciji u realnom životu može omogućiti iskustvo koje je još prirodnije i intuitivnije, na isti način na koji moderne igre i filmovi čine 3D tehnologiju realističnijom.

Nova laboratorija je usklađena sa MeeGo platformom otvorenog koda koju su nedavno promovisale kompanije Intel i Nokia. MeeGo omogućuje veću fleksibilnost u razvoju novog 3-D doživljaja na mobilnim uređajima s obzirom da će i većina istraživačkih aktivnosti laboratorije biti otvorenog koda.

Univerzitet u Ouluu „Univerzitet u Ouluu se fokusira na rešenja u telekomunikacijama kao i elektronici i fotonici što ga je učinilo idealnom lokacijom ovog istraživačkog centra kompanija Intel i Nokia“, izjavio je Justin Rattner, šef za tehnologiju kompanije Intel i direktor centra Intel Labs.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Druga potencijalna oblast istraživanja bi mogla biti tehnologija koja omogućava prikaz 3-D holograma osobe sa kojom pričate telefonom, što je opcija koja je danas moguća samo u filmovima naučne fantastike. Korisnici bi osećali da su više uključeni i povezani sa svojim mobilnim telefonima, nego što je to slučaj danas.

youtube in rex„Ovaj zajednički istraživački centar zasnovan je na čvrstoj saradnji kompanija Intel i Nokia, a činjenica da će naš prvi istraživački projekat biti zasnovan na grafičkoj 3-D tehnologiji pokazuje našu posvećenost razvoju zaista originalonog mobilnog interfejsa,” izjavio je Rich Green, viši potpredsednik i šef za tehnologiju u kompaniji Nokia.

Istraživački centar će biti smeštena pri Center for Internet Excellence na Univerzitetu u Ouluu, i blisko ćemo sarađivati sa laboratorijom „Oulu Urban Living Labs“, koja pruža jedinstveno okruženje za senzorska istraživanja, testiranja i pilot projekte tehničkih i socijalnih inovacija. Zajednički inovativni centar kompanija Intel i Nokia zasnovan je na uspešnom industrijskom i akademskom kolaboracionom modelu, sličnom modelima koje primenjuju Intel Labs Barcelona i Politehnički Univerzitet u Kataloniji u Španiji, Intel Visual Computing Institute i Saarland Univerzitet u Nemačkoj ili Intel Labs Berkeley i Berkli pri Kalifornijskom Univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

Grayling

Facebook komentari: