Upoznajte Devina, prvog AI softverskog inženjera

Još jedana vest je potvrdila da AI juri u budućnost, a u njenom centru je Devinprvi AI softverski inženjer.

PCPress.rs Image

Devin je nastao zahvaljujući ekspertima iz Cognition Labs, a u pitanju je softverski inženjer koji može da trenira druge AI modele. Kada naiđe na grešku, Devin može da prepravi kod, a sposoban je da sam kodira aplikacije. Tokom demonstracije je uspešno obavljao cele radne zadatke sa platforme Upwork.

Ovaj AI softverski inženjer je dokazao da može uspešno da ispravlja greške u kodu, što nije mali korak. Autonomni model može samostalno da planira, analizira i izvršava zadatke koji su do sada bili rezervisani za ljudske softverske inženjere. Ima sopstveni interfejs komandne linije, kod editor i odvojeni web pretraživač uz pomoć kojeg traži i prikuplja neophodne informacije.

Iz Cognition Labs tvrde da Devin nije napravljen da otima poslove (iako je lansiran AI model koji bi mogao da zameni softverske inženjere, trenutno je otvoren konkurs za ljude, baš za ova radna mesta), već da pomaže. Napredniji je od svih poznatih AI alata, pa inženjeri mogu da mu prepuste dosadniji deo posla (koji su u obavezi da provere), što znači da mogu da se okrenu zanimljivijim problemima.  

Pročitajte i:  Adobe: Nova AI alatka uliva strah

Mišljenje su različita, a dok Devin ne obavi detaljne testove niko ništa neće moći da zaključi. Andrej Karpathy, bivši direktor AI odela u kompaniji Tesla, kaže da je za njega automatizovanje poslova koje obavljaju softverski inženjeri isto kao automatizovanje vožnje – može bez volana, ali još uvek ne i bez vozača.

Eksperti ističu da kao i bilo koji drugi generativni AI alat i Devin može da bude dobar samo onoliko koliko i osoba koja ga koristi – radi se dakle o alatu koji može da olakša život i posao, ali samo kada se nađe u spretnim rukama.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *