BIZIT plus

Upozorenje da hitno ažurirate podešavanja privatnosti na Android uređaju

Korisnici Androida-a su upozoreni da provere podešavanja privatnosti telefona, nakon što bi novo ažuriranje moglo da učini njihove uređaje ranjivim.

PCPress.rs Image

Većina opcija privatnosti za Android će biti u aplikaciji Settings

Google je objavio Android 12 operativni sistem još u oktobru i kompanija je dodala nove dodatke privatnosti i bezbednosti. Novo ažuriranje za Android ima mogućnost „hibernacije“ aplikacija koje nisu korišćene dugo vremena i čini podatke o lokaciji manje preciznim. Kada ažuriraju svoj telefon, korisnici bi trebalo da se pobrinu da zaključaju svoja podešavanja privatnosti, jer je Google poznat po ciljanom oglašavanju zasnovanom na ličnim podacima.

Većina informacija o privatnosti u Android-u 12 zasniva se na dozvolama koje dajete aplikacijama na svom uređaju. Kada se instaliraju, aplikacije će obično tražiti pristup vašoj kameri, fotografijama, kontaktima, lokaciji, mikrofonu itd. Nekima od njih je potrebna dozvola da bi radile, ali ne svima i ne baš sve. AR aplikacija će možda morati da pristupi vašoj kameri da bi bila upotrebljiva, ali aplikaciji kalendara nije potrebna dozvola ni za šta. Nova privacy dashboard je dodata u Android 12 da bi se povećala transparentnost dozvola. Koristeći ovo, možete videti koje aplikacije šta rade na vašem uređaju. Privacy Dashboard-u se može pristupiti tako što ćete otići na Settings, Privacy, a zatim otvoriti Privacy Dashboard. Takođe je važno da korisnici provere pristup mikrofonu i kameri. Dok Facebook i drugi sajtovi društvenih medija ne mogu zaista da vas prisluškuju, Android 12 bi mogao da učini da pristup kameri i mikrofonu bude trenutno isključen, što bi moglo da pruži korisnicima bezbrižnost kada koriste svoje uređaje.

Pročitajte i:  10 najboljih aplikacija za Android pametne telefone koje biste odmah trebali preuzeti

Takođe možete da izbrišete svoj ID za oglašavanje, koji omogućava aplikacijama da povežu podatke sa vašim uređajem i naprave profil onoga što želite, a to je ono što oglašivači koriste da vam šalju oglase. Ako odete na Settings, Privacy, a zatim Ads, možete da izaberete Delete advertising ID. I dalje ćete videti oglase na svom telefonu, ali oni više neće biti zasnovani na vašem ponašanju ili ličnim podacima. Većina opcija privatnosti za Android će biti u aplikaciji Settings na vašem uređaju. Možete da promenite koje dozvole želite da date na svom uređaju.

Možete čak i da ograničite količinu informacija koje Google može da prikupi od vas tako što ćete isključiti istoriju lokacija u meniju za privatnost. Međutim, najbolji način da zaštitite svoj uređaj je da imate menadžer lozinki za kreiranje jedinstvenih prijava za sve vaše naloge i korišćenje dvofaktorske autentifikacije.

Izvor: Thescottishsun

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,