BIZIT plus

USAID Better Energy Serbia projekat i Privredna komora Srbije o elektičnoj energiji iz obnovljivih izvora za sopstvene potrebe u privredi

Privredna komora Srbije u nastojanju da članovima svoje komore pruži važne informacije na temu „Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi je organizovala tematsku sednicu Parlamenta privrednika u Valjevu na temu „Poizvodnja elektične energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi“, gde je ovim putem pozvala stručnjake USAID-og projekta “Better energy” u Srbiji da se sastanu sa članovima lokalne poslovne zajednice 27. septembra u Valjevu.

PCPress.rs Image

„ Ovaj petogodišnji projekat usmeren je na poboljšavanje energetske efikasnosti u javnim i komunalnim preduzećima i stambenim zgradama, kao i pružanju podrške razvoju malih obnovljivih izvora energije. Ovi napori bi trebalo da pomognu Republici Srbiji pri smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva, kroz sprovođenje pilot projekata u pogledu unapređivanja efikasnosti sistema sistema daljinskog grejanja u celoj zemlji”,izjavila je gospođa Vera Ražnjaović iz Udruženja za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije.

Stručnjaci USAID “Better Energy“ projekta u Srbiji diskutovali su o zakonskom okviru koji je namenjen za kupce/proizvođače u Srbiji i načinima kako da se postane potrošač. Oni su takođe predstavili ekonomsku i finansijsku analizu izgradnje solarnih elektrana i koje su mogućnosti za finansiranje ovakvih projekata u budućnosti. Razgovarali su i o zakonskim okvirima, preprekama i rizicima za potencijalne investitore. Učesnici radionice su ovom prilikom imali priliku da se upoznaju sa najboljim primerima iz prakse u pogledu realizacije ovakvog projekta.

Pročitajte i:  Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u saradnji sa kompanijom Huawei

PCPress.rs Image

Gospodin Daniel Begr, rukovodilac “Better Energy” USAID projekta u Srbiji je izjavio da je Srbija usvojila pravnu regulativu, u pogledu kupac-proizvođač u februaru 2022. godine i da nastoji da regulativu u budućnosti uskladi sa EU propisima i time povoljno utiče na celokupni energetski sistem, kao i na samu energetsku sigurnost Srbije.

Jedan od predavača na ovom događaju je bio i gospodin Slobodan Ružić, konsultant za regulatorni okviru u energetici na USAID-om projektu „Better Energy“ u Srbiji, naveo je da je Srbija usvojila zakonsku regulativu koja se odnosi na potrošače u februaru 2022. godine i da će nastaviti da prilagođava svoj pravni i regulatorni režim u narednih par godina, kako bi proširila mogućnost za buduća ulaganja.

PCPress.rs Image

USAID-ov projekat “Better Energy” je petogodišnji projekat koji nastoji da poboljša energetsku efikasnost u javnim komunalnim preduzećima i stambenim zgradama, kao i da podrži male obnovljive izvore energije. Ovi napori bi trebalo da pomognu Republici Srbiji pri smanjenju zavisnosti od  fosilnih goriva kroz sprovođenje pilot projekta u pogledu unapređivanja efikasnosti sistema daljinskog grejanja u celoj zemlji.

Facebook komentari: