BIZIT plus

NIS: Zelena agenda – put ka održivom razvoju

Koliko god se pričalo o „zelenoj energetici”, čini se da i dalje ima prostora za unapređenje u ovoj oblasti, uzimajući u obzir da je doprinos očuvanju životne sredine prioritet od sveukupnog značaja za društvo u kome živimo.

PCPress.rs Image

Tako je „zelena agenda” postala jedna od glavnih tema u privrednom sektoru, dok su ulaganja u ovaj segment u fokusu kompanija koje teže da svoje poslovanje podrede principima održivog razvoja. „Održive” investicije u „zelenu energetiku” nisu zaobišle ni energetski sektor, a dobar primer je domaći NIS koji je ekološke investicije i ulaganja u zaštitu životne sredine definisao kao neizostavni deo svih biznisa procesa u kompaniji.

Kako bi ispunila definisane „zelene” ciljeve, kompanija NIS realizuje aktivnosti u tri osnovna pravca – sprovođenje ekoloških projekata, biznis inicijative sa značajnim ekološkim benefitima i aktivno učešće u akcijama zaštite životne sredine. Samo od 2009. godine, NIS je u ekološke projekte i biznis inicijative koje su dale značajne efekte na unapređenje ekološke slike uložio više od 900 miliona evra, a za „čisto” ekološke inicijative izdvojeno je preko 130 miliona evra.

Pročitajte i:  Šta rade roboti u NIS-u

NIS je 2021. godine usvojio i Strategiju zaštite životne sredine do 2030. kojom su definisani dugoročni ciljevi za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, a konkretno smanjenje ugljeničnog intenziteta i smanjenje ostalih emisija – NOx, SOx, PM, VOC. Ovi ciljevi podrazumevaju poštovanje svih propisa koji se odnose na vazduh, vodu i zemljište, odnosno na što manje generisanje otpada uz veći stepen reciklaže i zbrinjavanja istog, kao i očuvanje biodiverziteta u područjima poslovanja.

Prerada u skladu s najvišim ekološkim standardima

U modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, prerađivački kompleks NIS-a, od 2009. godine investirano je više od 900 miliona evra, a veliki deo ovih sredstava usmeren je na realizaciju ekoloških projekata, kao i biznis projekata koji značajno unapređuju zaštitu životne sredine. Pored biznis efekata, uložena su i finansijska sredstva u oblast zaštite životne sredine u iznosu od 95 miliona evra.

PCPress.rs Image

Ulaganja u modernizaciju rafinerijskih postrojenja, kao i ulaganja u ekološke projekte, rezultirali su smanjenjem ukupnih emisija zagađujućih materija u vazduh (SO2, NO2 i praškaste materije) za čak 90 odsto u odnosu na 2009. godinu. U planu je treća faza modernizacije Rafinerije, kojom će se rekonstruisati postrojenje katalitičkog krekinga i izgraditi postrojenja za proizvodnju visokooktanske komponente benzina.

Pročitajte i:  Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u saradnji sa kompanijom Huawei

Nova era energetske tranzicije

Kompanija NIS napravila je i značajan iskorak u oblasti energetike i priključila se proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. U okviru programa monetizacije nekomercijalnog gasa, na osam naftnih i gasnih polja izgrađene su male elektrane maksimalne snage 14 MW ukupne vrednosti oko 20 miliona evra. U 2022. godini sa partnerima NIS je započeo proizvodnju električne energije u TE-TO Pančevo. Projekat je vredan 196 miliona evra, a instalirana električna snaga postrojenja je 189 MW. Planirana proizvodnja električne energije na godišnjem nivou iznosi oko 1.400 GWh. TE-TO Pančevo je prva gasno-parna elektrana u Srbiji namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije s prirodnim gasom kao gorivom koji je ekološki prihvatljiviji od ostalih fosilnih goriva.

PCPress.rs Image

NIS je prvi na maloprodajnom tržištu naftnih derivata započeo projekat izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana na benzinskim stanicama. Proizvedena električna energija se u najvećoj meri koristi na samim benzinskim stanicama čime se ostvaruju i značajni benefiti po okruženje uz smanjenje emisije ugljen-dioksida od 1.700 tona godišnje.

U NIS-u navode da su spremni da i u budućnosti daju značajan doprinos unapređenju zaštite životne sredine, pa će tako NIS nastaviti sa realizacijom svoje „zelene agende”, čime doprinosi daljem poboljšanju ekološke slike cele Srbije.

Pročitajte i:  NIS otvorio prvu samouslužnu kasu na benzinskoj stanici

Korisna adresa: nis.rs

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *