BIZIT plus

USB-C konektor dobija unapređenje

Tokom ove godine očekuju se novi USB-C kablovi i uređaji koji će podržavati novu USB specifikaciju. Prema njoj, USB-C će biti sposoban da podrži 240 W, što je više nego duplo veća vrednost od sadašnjih USB-C kablova koji podržavaju “samo” 100 W. To će u praksi značiti da će USB-C moći da se iskoristi za napajanje laptop računara za gaming, docking station-a, 4K monitora i printera.

usb-c

Takođe, očekuje se da će se proširiti broj proizvoda koji će imati podršku za USB-C. Ovi kablovi biće dostupni u drugoj polovini ove godine. Da bi se razlikovali od postojećih, nova 240 W USB-C varijanta je dobila naziv „Extended Power Range“ (EPR), a proizvodi i kablovi će imati posebnu ikonicu koja ukazuje da je podržano 240 W. Sadašnji kablovi će dobiti naziv „Standard Power Range“ (SPR). EPR kablovi će moći da se koriste sa svim uređajima, a SPR samo sa starijim uređajima sa kojima rade i sada.

Sve to je zavedeno u USB Power Delivery Revision 2.1 specifikaciji koja je objavljena u četvrtak. U njoj su dati i saveti proizvođačima kako da se izbegnu varnice i stvaranje električnog luka između USB-C kabla i konektora u uređaju, prilikom isključenja kabla.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: