USB-C sa USB 4v2 standardom donosi veliko ubrzanje protoka

USB Implementers Forum (USB-IF) objavio je novu USB 4 Version 2.0 specifikaciju koja omogućava transfer podataka brzinom od 80 Gbps preko USB-C kablova i konektora. To je duplo veća brzina protoka od USB 3.2, odnosno četiri puta veća od USB 2.0 standarda. Da bi se podržala ta brzina, USB-IF je takođe dao i nove specifikacije za USB-C i USB Power Delivery.

usb

Prema USB 4V2 specifikaciji, brzina od 80 Gbps je bidirekciona, ali je istovremeno i fleksibilna. Naime, prema tom standardu brzine se mogu podeliti tako da od izvornog uređaja ka periferiji podaci idu brzinom od 120 Gbps, a u obrnutom pravcu brzinom od 40 Gbps. Korisnici bi prve uređaje koji podržavaju ovaj standard mogli da kupe za otprilike 12 do 18 meseci.

Istovremeno, Intel je predstavio prvi prototip nove generacije Thunderbolt-a, koji ima slične specifikacije kao USB 4v2. I on je sposoban da obezbedi bidirekcioni protok brzine 80 gbps, uz mogućnost ubrzanja do 120 Gbps za displeje, što je znatno brže od postojećeg Thunderbolt 4 standarda. I USB i Thunderbolt standard će podržavati DisplayPort 2.1 i double PCI Express protok podataka.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: