Top50 Glas publike

Facebook preti da će blokirati sadržaj vesti zbog kanadskog zakona o podeli prihoda

Facebook je u petak upozorio da bi mogao da blokira deljenje sadržaja vesti na svojoj platformi u Kanadi zbog zabrinutosti oko zakona koji bi primorao digitalne platforme da plaćaju izdavačima vesti.

PCPress.rs Image

Zakon o online vestima, koji je uveden u aprilu, postavio je pravila kojima će platforme poput Meta Faceboka i Google naterati da pregovaraju o komercijalnim poslovima i plaćaju izdavačima vesti za njihov sadržaj, što je potez sličan revolucionarnom zakonu usvojenom u Australiji prošle godine.

Facebook je u petak upozorio da bi mogao da blokira deljenje sadržaja vesti na svojoj platformi u Kanadi zbog zabrinutosti oko zakona koji bi primorao digitalne platforme da plaćaju izdavačima vesti.

Zakon o online vestima, koji je uveden u aprilu, postavio je pravila kojima će platforme poput Meta Facebooka i Google naterati da pregovaraju o komercijalnim poslovima i plaćaju izdavačima vesti za njihov sadržaj, što je potez sličan revolucionarnom zakonu usvojenom u Australiji prošle godine. Zakon je u razmatranju na parlamentarnom odboru, kome je američka kompanija za društvene mreže rekla da nije pozvana da iznese svoju zabrinutost.

Pročitajte i:  Indijski tribunal odbio je Google-ov zahtev

„Verujemo da Zakon o online vestima pogrešno predstavlja odnos između platformi i između platformi i izdavača vesti, i pozivamo vladu da preispita svoj pristup“, rekao je Mark Dinsdejl, šef medijskog partnerstva u Meta Kanadi, u postu na blogu. „Suočeni sa negativnim zakonima zasnovanim na lažnim pretpostavkama koje prkose logici kako Facebook funkcioniše, verujemo da je važno da budemo transparentni u pogledu mogućnosti da bismo mogli biti primorani da preispitamo omogućavanje deljenja sadržaja vesti u Kanadi“, napisao je Dinsdejl.

Kanadski ministar baštine Pablo Rodrigez, koji je predstavio zakon, rekao je u saopštenju u petak da je vlada nastavila da vodi „konstruktivne razgovore“ sa Facebookom. „Sve što tražimo od tehnoloških giganata poput Facebooka je da pregovaraju o fer dogovorima sa novinskim kućama kada profitiraju od svog rada.“ – rekao je Rodrigez u saopštenju poslatom e-poštom.

Zakonodavstvo predlaže da digitalne platforme koje imaju „debalans u pregovaranju“ sa vestima – merene metrikama kao što je globalni prihod firme – moraju da sklapaju fer poslove koje bi zatim procenio regulator. Dinsdejl je rekao da sadržaj vesti nije privlačan za korisnike Facebook i da nije doneo značajan prihod kompaniji.

Pročitajte i:  Apple navodno radi na pojednostavljivanju Siri fraze za pozivanje

Kada je Australija, koja je predvodila globalne napore da obuzda moći tehnoloških firmi, predložila zakon koji ih primorava da plaćaju lokalnim medijma za sadržaj vesti, Google je zapretio da će zatvoriti svoj australijski pretraživač, dok je Facebook uklonio sav sadržaj trećih stana sa australijskih naloga za više od nedelju dana. Obojica su na kraju sklopili ugovore sa australijskim medijskim kompanijama nakon što je ponuđen niz amandmana na zakon.

Izvor: devdiscourse.com

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,