BIZIT plus

Uslužni programi: Pretumbavanje disk particija

Promena disk particija nije operacija koja se radi često, ali može zatrebati recimo kada se radi sa diskovima velikog kapaciteta koje treba podeliti na više delova radi lakše organizacije fajlova. Takođe može zatrebati kod pripreme za instalaciju novog operativnog sistema, gde se disk može podeliti na odvojene particije za stari i novi sistem.

hard diskova

Uz Windows okruženje dolazi standardna sistemska alatka Disk Management koja nudi osnovne opcije za rad sa particijama. Postoje razni uslužni alati koji nude više opcija, a jedan od njih je Partition Manager koji nudi kineska softverska kompanija EaseUS.

EaseUS Partition Master sadrži uobičajene opcije za kreiranje, formatiranje i brisanje particija, slično onome što nudi sistemski alat Disk Management. Partition Master takođe ima opcije za promenu veličine particija, gde se kompletan kapacitet diska može raspoređivati između particija, a tu je i mogućnost spajanja više particija u jednu. Ono što je naročito značajno kod ovih opcija je što se operacija može obaviti bez gubitka podataka, što svakako ne znači da ne treba napraviti rezervnu kopiju. Kada je potrebno uraditi više operacija, recimo kreirati nove particije a zatim ih formatirati, Partition Master će pamtiti izabrane korake i prikazati plan izvršavanja, pre nego što se ove operacije izvrše i naprave promene na disku.

Pročitajte i:  Besplatna iPhone aplikacija prati supermasivnu crnu rupu

PCPress.rs Image

Program takođe ima opcije za oporavak obrisanih ili izgubljenih particija, kloniranje diskova, sigurno brisanje podataka, promenu tipova diska i particija, kao i za prebacivanje između sistema fajlova recimo sa FAT32 na NTFS. Partition Master se može koristiti za migraciju kompletnog sistema sa hard diskova na SSD, uz poravnanje na 4K veličinu sektora tako da se dobiju bolje performanse SSD uređaja. Ova promena poravnanja je bitna samo za migraciju sa HDD, pošto kod instaliranja sistema na SSD sam Windows brine o tome.

Partition Master takođe ima opcije za promenu veličine particija, gde se kompletan kapacitet diska može raspoređivati između particija, a tu je i mogućnost spajanja više particija u jednu

Partition Master je dostupan u verziji Free koja je besplatna za kućnu upotrebu. Ova verzija nudi osnovne mogućnosti za rad sa particijama, ali ima i neka funkcionalna ograničenja. Za punu funkcionalnost treba nabaviti verziju Professional koja ima dodatne opcije za kloniranje diskova, oporavak obrisanih particija, migraciju operativnog sistema, konverziju različitih tipova sistema fajlova, itd. Postoji i verzija Server, namenjena za upotrebu pre svega na serverskim računarima. EaseUS Partition Master potražite na ovoj stranici.

Facebook komentari: