Uslužni programi: Rezervne kopije i zaštita sistema

Paket aplikacija Cyber Protect Home Office nemačke softverske kompanije Acronis nosi dugačak naziv iz koga se može zaključiti da je u pitanju rešenje za zaštitu računara od opasnosti koje vrebaju sa Interneta. Ovaj paket ima neke od mogućnosti za povećanje sigurnosti ali to nije njegova osnovna namena, a stvari postaju jasnije kada se zna istorija i skorašnja promena naziva. Naime, Acronis Cyber Protect Home Office je novo ime programa koji je dugo (čak 18 godina) bio poznat kao – Acronis True Image.

PCPress.rs Image

Acronis Cyber Protect Home Office

Glavna namena programa, po kojoj je True Image već godinama poznat kao jedno od boljih rešenja, je snimanje kompletne rezervne kopije diska, u vidu verne slike diska – odatle i poreklo originalnog naziva programa. Kompletna slika diska se može snimiti na sigurno lokaciju, kao što su eksterni disk, mrežna lokacija ili online sistem za čuvanje podataka, npr. Acronis Cloud. U slučaju potrebe, recimo oštećenja sistema ili kvara diska, sačuvani backup odnosno slika diska se može vratiti, sa kompletnim Windows‑om, instaliranim programima i svim podacima.

Program ima opciju za kloniranje diska, što se može koristiti za migraciju postojećeg sistema na novi disk, recimo migraciju sa hard‑diska na SSD ili nadogradnju na veći disk. Acronis‑ov softver uključuje i mogućnosti za pravljenje rezervne kopije samo izabranih fajlova i foldera, kao i sinhronizaciju fajlova između različitih uređaja. Za one koji koriste Microsoft 365 usluge, postoji opcija Microsoft 365 Backup koja pravi dodatne kopije e‑mail‑ova sa Outlook.com i fajlova smeštenih na OneDrive.

PCPress.rs Image

Jedan od skorašnjih dodataka paketu Acronis Cyber Protect Home Office (True Image) su opcije za zaštitu od sajber napada i štetnog softvera koji mogu ugroziti sistem. Napredna zaštita uključuje opcije za blokiranje potencijalno opasnih fajlova i zlonamernih sajtova. Program nudi zaštitu u realnom vremenu koja će pokušati da blokira opasnosti pre nego što naprave štetu, a ugrađena je i opcija za skeniranje sistema po potrebi. Kompanija Acronis ne navodi ovu informaciju u dokumentaciji programa, ali izgleda da je jezgro antivirusnog sistema zasnovano na proverenom rešenju BitDefender.

Acronis Cyber Protect Home Office se prodaje kao komercijalni softver po sistemu godišnje pretplate, ali je dostupan i u vidu probne verzije. Postoje tri nivoa pretplate, Essentials sa svim opcijama za backup, Advanced koja ima dodatne opcije za zaštitu, kao i Premium uz koju dolazi više prostora za smeštanje podataka u oblaku i opcije za elektronsko potpisivanje fajlova. U probnom režimu, program se može koristiti 30 dana pri čemu je većina stvari funkcionalna, ali nije moguće koristiti opciju za kloniranje diska. Takođe se dobija 30 dana preplate na Acronis Cloud uslugu. Uz dosta ograničen prostor od 1 TB, koliko se besplatno dobija za Acronis Cloud, ovo može poslužiti za probu, ali nije dovoljno za snimanje rezervne kopije kompletnog sistema.

PCPress.rs Image

Za instalaciju i korišćenje neophodno je kreirati besplatan Acronis nalog. Acronis interno još uvek ponegde koristi naziv True Image, pa je tako Internet adresa na kojoj se može pronaći više informacija o programu i preuzeti probne verzije www.acronis.com/products/true‑image/. Instalacija je dostupna u verzijama za PC računare uz specijalnu dopunu za podršku Windows 11 sistemima, kao i u instalaciji za Apple Macintosh računare.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,