ePlaneta

Uspešan eksperiment – NASA je generisala kiseonik na Marsu

Samo jedan dan nakon uspešnog leta helikoptera na Marsu, NASA je učinila još jedan značajan podvig u svojim nastojanjima da „pokori“ ovu planetu. Naime, uspešno je izveden eksperiment koji je imao za cilj da iz marsovske atmosfere, koja se sastoji od 96 procenata ugljen dioksida, izdvoji kiseonik pogodan za disanje. Ovo je ostvareno zahvaljujući eksperimentalnom uređaju veličine kutije za cipele, nazvanom Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE), koji je uspešno „izvukao“ atome kiseonika iz molekula ugljen dioksida.

nasa

Ovo je prvi kritični korak ka konverziji Marsovske atmosfere. Iako je ostvaren tek simboličan rezultat, MOXIE je dokazao da želja da ljudi jednog dana hodaju po ovoj planeti nije neostvariva.

On je uspeo da generiše pet grama kiseonika, što jedan čovek potroši za oko 10 minuta. Uređaj je dizajniran da proizvede do 10 grama kiseonika za sat vremena, što svakako neće biti dovoljno za buduće astronaute. NASA se nada da će, sada kada je tehnologija potvrđena kao uspešna, napraviti naslednike MOXIE-a, koji će biti efikasniji i koji će biti u stanju da proizvedu tone kiseonika tokom svog životnog veka.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,