BIZIT plus

Da li ćemo imati Instagram za decu?

Kompanija Facebook objavila je svoje planove za pokretanje verzije Instagrama za decu. Mnoga udruženja odmah su reagovala na izjavu Facebook-a i poručila da je Instagram platforma opasna po dečije zdravlje i privatnost. Planovi za Instagram za mlađe od 13 godina poznati su javnosti već nekoliko nedelja, a prema rečima kompanije nalozima dece upravljaće roditelji.

Da li ćemo imati Instagram za decu?

Aplikacija na udaru zbog lošeg uticaja na mentalno zdravlje dece

Facebook je naveo da su deca već duže vreme na mreži i žele da se povežu sa porodicom i prijateljima, zabave se i nauče. Svetski gigant želi da im pomogne da to urade na bezbedan način i u skladu sa svojim godinama. Takođe, kompanija radi na novim metodama verifikacije uzrasta kako bi sprečila mlađe od 13 godina da se uloguju na aplikaciju. Facebook je, zajedno sa ostalim društvenim mrežama, pod sve većim pritiskom da pronađe načine da zaustavi pridruživanje mnogo mlađe dece.

Mnogi kritičari Instagramovog poslovnog model govore o tome kako se Facebook oslanja na obimno prikupljanje podataka, promovisanje lažnih idola, kao i nemilosrdan fokus na česte promene fizičkog izgleda. Navode i da je stvarni cilj Facebook-a da proširi svoju unosnu i visoko profitabilnu Instagram franšizu na još mlađu kategoriju ljudi, uvodeći decu u moćno okruženje koje predstavlja pretnju njihovoj privatnosti, zdravlju i blagostanju. Međutim, Facebook nije jedina platforma koja je na udaru zbog načina na koji se odnosi prema mladima. Grupe za zaštitu privatnosti planiraju da podnesu formalnu tužbu protiv TikTok-a koji prema njihovim rečima krši privatnost dece.

Pročitajte i:  Instagram radi na razvoju novog Reels feed-a

Izvor: BBC

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: