Uspostavljena nova elektronska evidencija – knjiga državljana Republike Srbije

U okviru Centralnog sistema matičnih knjiga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kojima se vode podaci iz tri matične knjige – rođenih, venčanih i umrlih, uspostavljena je nova jedinstvena elektronska evidencija o državljanima Republike Srbije kao četvrta knjiga – knjiga državljana. Ovo znači da građani više neće morati da budu kuriri koji nose uverenje o državljanstvu sa jednog na drugi šalter, već će ova elektronska evidencija biti dostupna svim službenicima državne uprave i lokalne samouprave.

PCPress.rs Image

Kako se navodi u saopštenju, podaci o državljanima Republike Srbije poslednjih 70 godina vođeni su na različite načine i u okviru različitih nadležnosti, te je uspostavljanja elektronske evidencije o državljanima predstavljao jedan od najzahtevnijih poslova u okviru projekta digitalizacije javne uprave, odnosno uspostavljanja elektronskih evidencija sa podacima građana u okviru sistema elektronske uprave u Srbiji. Iako je uspostavljanje evidencije o državljanima važan korak ka zaokruživanju registara građana, ovo je samo početak. Naime, kako se navodi u saopštenju, s obzirom da su se podaci o državljanima vodili u preko 300 različitih baza podataka, kao i da su mnoge od njih bile nepotpune i nisu sadržale JMBG, naročito one u periodu od 1940. do 1980 godine, biće potrebno određeno vreme da se ti podaci upotpune i kompletiraju.

„Zahvaljujući timskom radu Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kabineta predsednice Vlade, a uz tehničku asistenciju Kancelarije za IT i eUpravu, konačno je uspostavljena i ova elektronska evidencija. Podaci iz elektronske evidencije državljana su dostupni i kroz korišćenje informacionog sistema za razmenu podataka po službenoj dužnosti (eZUP), tako da će sve institucije koje koriste ovaj informacioni sistem, u skladu sa odobrenim pravima, moći da pristupaju podacima o državljanima na teritoriji cele Srbije“ , izjavio je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,