Zebra

Dell vratio svoje akcije na berzu

Dell se u petak vratio na berzu, završivši dug period koji je počeo kada je CEO i osnivač, Michael Dell, preuzeo propadajuću kompaniju u privatno vlasništvo 2013. godine kroz otkup od 25 milijardi dolara zajedno sa investicionom kompanijom Silver Lake. Narednih pet godina Dell je ostvario dobitak kroz cloud computing i biznis sektor, a PC gejming sektor je na sreću takođe snažan. Dell je otvorio berzu sa 46 dolara po akciji u petak pod oznakom DELL na Njujorškoj berzi (NYSE) i brzo počeo da trguje više.

Ranije ove godine, Dell je objavio da će ponovo izaći na berzu kroz složen aranžman koji uključuje ponovnu kupovinu akcija VMware-a, softvera u kom Dell ima 80% vlasništva. Ove akcije „rođene su kao deo komplikovanog posla kompanije Dell pri kupovini EMC-a pre nekoliko godina“, navodi Business Insider. Investitor, Carl Icahn, nije bio zadovoljan prvobitnim predlogom kompanije Dell od 21,7 milijardi dolara i isprva je tražio da se blokira taj potez, samo da bi kasnije povukao svoj zahtev kada je Dell „zasladio“ posao za VMware akcionare.

Preuzimanje postojećih kotiranih akcija omogućilo je kompaniji Dell da izbegne uobičajen proces inicijalne prodaje akcija i pitanja ili pritisak vezan za dug kompanije. Silver Lake zadržava svojih 24% udela u Dell-u, navodi The Wall Street Journal. Postigavši ciljeve koji su ga ubedili da privatizuje kompaniju Dell, Michael Dell sada može da pronađe nove investitore i kapital za kompaniju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,