ePlaneta

Dell vratio svoje akcije na berzu

Dell se u petak vratio na berzu, završivši dug period koji je počeo kada je CEO i osnivač, Michael Dell, preuzeo propadajuću kompaniju u privatno vlasništvo 2013. godine kroz otkup od 25 milijardi dolara zajedno sa investicionom kompanijom Silver Lake. Narednih pet godina Dell je ostvario dobitak kroz cloud computing i biznis sektor, a PC gejming sektor je na sreću takođe snažan. Dell je otvorio berzu sa 46 dolara po akciji u petak pod oznakom DELL na Njujorškoj berzi (NYSE) i brzo počeo da trguje više.

PCPress.rs Image

Ranije ove godine, Dell je objavio da će ponovo izaći na berzu kroz složen aranžman koji uključuje ponovnu kupovinu akcija VMware-a, softvera u kom Dell ima 80% vlasništva. Ove akcije „rođene su kao deo komplikovanog posla kompanije Dell pri kupovini EMC-a pre nekoliko godina“, navodi Business Insider. Investitor, Carl Icahn, nije bio zadovoljan prvobitnim predlogom kompanije Dell od 21,7 milijardi dolara i isprva je tražio da se blokira taj potez, samo da bi kasnije povukao svoj zahtev kada je Dell „zasladio“ posao za VMware akcionare.

Pročitajte i:  Akcije Dell-a padaju zbog veštačke inteligenicje

Preuzimanje postojećih kotiranih akcija omogućilo je kompaniji Dell da izbegne uobičajen proces inicijalne prodaje akcija i pitanja ili pritisak vezan za dug kompanije. Silver Lake zadržava svojih 24% udela u Dell-u, navodi The Wall Street Journal. Postigavši ciljeve koji su ga ubedili da privatizuje kompaniju Dell, Michael Dell sada može da pronađe nove investitore i kapital za kompaniju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,