ePlaneta

„Ustanak“ OpenAI zaposlenih, nakon što je otpušten Sam Altman

Više od 730 OpenAI zaposlenih potpisalo je pismo u kome navode da će napustiti posao i pridružiti se Samu Altmanu u Microsoft-u, ukoliko upravni odbor ne vrati bivšeg CEO-a i nakon toga ne podnese ostavku. To se dogodilo u ponedeljak, odmah nakon što je u prošli petak Sam Altman na kontroverzan način dobio otkaz, posle čega je otkaz dao i drugi suosnivač, Greg Brockman.

PCPress.rs Image

U pismu se navodi: „Proces kroz koji ste otpustili Sama Altmana i uklonili Grega Brockmana iz odbora, ugrozio je poslovanje i potkopao našu misiju i kompaniju. Vaše ponašanje je jasno pokazalo da nemate nadležnost da nadgledate poslovanje OpenAI-a“.

Interesantno je da je pismo potpisao i Ilya Sutskever, glavni naučnik u kompaniji i član upravnog odbora, koga su mnogi optuživali da je koordinisao sprovođenje odluke o otpuštanju Altmana. U ponedeljak, do kraja radnog vremena, pismo je potpisalo 738 od 770 zaposlenih u OpenAi kompaniji, što je oko 95 procenata zaposlenih.

Odmah nakon što je pismo objavljeno, Sutskever je na X-u napisao da duboko žali što je učestvovao u akciji otpuštanja Altmana, kao i da njegova namera nije bila da uradi bilo šta što bi moglo da šteti kompaniji. Naveo je i da će uraditi sve da ponovo okupi vođstvo kompanije.

Pročitajte i:  Google povećao emisiju štetnih gasova za 48%

Haos u OpenAI-u svoje korene ima u neobičnoj korporativnoj strukturi, dizajniranoj da zaštiti čovečanstvo od „lažne“ veštačke inteligencije. Neki od investitora su izrazili strahove da bi to moglo da oslabi kompaniju.

Nakon odbijanja investitora da prihvati takvu odluku, među kojima je i Microsoft, izgledalo je da je upravni odbor kompanije spreman da vrati Altmana u kompaniju. Altman je u nedelju objavio fotografiju na kojoj nosi bedž za posetioce u sedištu OpenAI-a. Međutim, u utorak je odbor rekao osoblju da se Altman neće vratiti na prethodnu poziciju. Samo nekoliko časova nakon toga, Satya Nadella, Microsoft CEO, objavio je da će se Altman i Brockman pridružiti njegovoj kompaniji, gde će voditi novo odeljenje za napredna AI istraživanja. Nadella je tom prilikom ostavio „otvorena vrata“ i svim OpenAI zaposlenima koji bi želeli da im se pridruže.

Odmah nakon toga, upravni odbor OpenAI-a je odlučio da promeni prethodnu odluku da Mira Murati postane CEO kompanije. Umesto nje, objavljeno je da će CEO biti Emmett Shear, bivši CEO Twitch-a, sajta za streaming igara.

Pročitajte i:  Microsoft Edge dobija AI opciju za prevođenje videa u realnom vremenu

Tačni razlozi otpuštanja Altmana i dalje ostaju nejasni, čak i mnogima unutar kompanije. Nagađa se da je razlog Altmanov napor da obezbedi finansije za OpenAI i da komercijalizuje proizvode, što je učinilo nelagodnim članove odbora koji su videli svoju odgovornost u osiguranju da AI mora da se razvija na siguran i bezbedan način.

OpenAI zaposleni ostali su celu noć u kompaniji, razgovarajući o mogućim akcijama, nakon što su saznali da upravni odbor odbija da vrati Altmana. Osim što traže ostavku upravnog odbora, koga čine već pomenuti Ilya Sutskever, Adam D’Angelo, Helen Toner i Tasha McCauley, zaposleni su izneli zahtev i da u upravni odbor uđu dva nezavisna člana, Bret Taylor i Will Hurd. Taylor je veteran tech industrije, blisko povezan sa Altmanom, dok je Hurd političar, koji je ranije bio član upravnog odbora.

Izvor: Wired

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,