BIZIT plus

Vakcina od proteinskih nanočestica za mnoge koronaviruse slične SARS-u

Istraživači sa Kalifornijskog tehnološkog instituta, poznatijeg kao Caltech, razvili su vakcinu od nanočestica za koju se čini da pruža široku zaštitu od betakorona virusa sličnih SARS-u.

PCPress.rs Image

Moramo da razvijemo dugoročne strategije koje nam pomažu da se zaštitimo unapred

Ovo uključuje SARS-CoV-2, odgovoran za trenutnu pandemiju, i SARS-CoV, koji je izazvao prvobitnu pandemiju SARS-a početkom 2000-ih. Vakcina se sastoji od proteinskih nanočestica koje su načičkane šiljastim proteinskim elementima osam različitih betakorona virusa sličnih SARS-u, uključujući SARS-CoV-2, ali se istraživači nadaju da će dati širok imunitet novim virusnim sojevima, uključujući nove i postojeće varijante SARS-a. -CoV-2 i drugi betakorona virusi slični SARS-u koji tek treba da se pojave. Takve tehnologije vakcina mogu biti dugoročni odgovor na tekuću pandemiju COVID-19, koju karakteriše naizgled beskrajna progresija varijanti koje se sve više prenose.

Pandemija COVID-19 je možda otišla sa naslovnih stranica, ali SARS-CoV-2 nastavlja da razbolijeva ljude svakog dana. Uprkos impresivnom razvoju vakcine i efikasnoj kampanji vakcinacije, neverovatno visoka prenosivost i imuno-evazivna lukavost Omicron varijante znači da virus i dalje remeti naše živote. Frustrirajuće, postoji mogućnost da se pojavi varijanta virusa iz noćne more koja kombinuje visoku prenosivost Omikrona sa potencijalom da izazove tešku bolest kod većeg broja ljudi. Moramo da razvijemo dugoročne strategije koje nam pomažu da se zaštitimo unapred. Deo problema je u tome što su naše vakcine razvijene protiv originalnog soja SARS-CoV-2 koji se prvi put pojavio u Kini, a posebno su usmerene protiv šiljastog proteina tog soja.

Međutim, SARS-CoV-2 je član betakorona virusa sličnih SARS-u, grupe virusa koji uključuju primere koji su napravili skok sa životinje na čoveka sa smrtonosnim posledicama, uključujući virus iza izbijanja MERS-a i virus iza originalnog SARS-a – pandemije ranih 2000-ih (SARS-CoV). Istraživači koji stoje iza ove najnovije tehnologije vakcine primenili su princip rasutosti i dizajnirali su vakcinu koja kombinuje elemente osam različitih betakorona virusa sličnih SARS-u, uključujući SARS-CoV-2. Proteinska nanočestica je prošarana domenima za vezivanje receptora iz svakog od virusa. Ideja je da se pruži širok imunitet protiv različitih tipova betakorona virusa, u nadi da će to biti korisno protiv budućih betakorona virusa koji predstavljaju pretnju po ljude, uključujući nove varijante COVID-19.

Za sada se čini da pristup funkcioniše. U testovima na miševima, istraživači su otkrili da vakcina pruža zaštitu ne samo od virusa koji su bili uključeni u njen dizajn, već i od SARS-CoV, koji nije. Rezultati sugerišu da bi vakcina mogla da pruži imunitet protiv širokog izbora betakorona virusa sličnih SARS-u, što znači da bi mogla biti superoružje u našoj tekućoj borbi protiv COVID-19 i šire.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari: