Računari i Galaksija

Vakcina protiv malarije spremna za testiranje na ljudima

mozziePrva vakcina protiv malarije koja je nastala zahvaljujući genetskom inženjeringu i razvijena pomoću sredstava koje je darovala Bill & Melinda Gates Foundation, je spremna da uđe u fazu testiranja na ljudima. Malarija ubija oko milion ljudi godišnje, a postojeće vakcine su se pokazale nepouzdanima tokom njihovog dugogodišnjeg korišćenja. Naučnici sa  Walter and Eliza Hall instituta su kreirali oslabljeni vid parazita malarije, koji će biti korišćen kao “živa vakcina” protiv bolesti. Testiranja na ljudima će početi početkom naredne godine.

Profesor Alan Kaumen, šef odeljenja za infekcije i imunitetpomenutog instituta, je rekao da je razvojni tim koji je bio zadužen za vakcinu uklonio dva ključna gena iz Plasmodium falciparum parazita, koji uzrokuje formu malarije koja je veoma opasna i smrtonosna za ljude. Uklanjanjem gena parazit malarije biva zaustavljen u fazi infekcije jetre, što sprečava njegovo širenje u krvotok. Upravo širenje u krvotok jeste uzrok teške bolesti, neretko i smrti. Profesor Kaumen je rekao da su vakcine testirane na miševima i da su pokazale 100% zaštitu od infekcije malarijom. Dodao je da se očekuju slični rezultati i na ljudima.

Brisanjem dva gena, uz prisustvo samog parazita, uspeli smo da stimulišemo imunološki sistem da prepozna i uništi dolazeće smrtonosne parazite koje prenose komarci“, rekao je Kaumen. Ovakav ili sličan pristup – korišćenje oslabljene forme kompletnog organizma radi stimulisanja imunološkog sistema – se pokazao uspešnim prilikom iskorenjivanja malih boginja, kao i u kontrolisanju raznih formi gripa. “Iako se trenutno razvijaju vakcine koje koriste kompletan parazit malarije oslabljen radijacijom, bezbednost i efikasnost zavise od precizne doze i intenziteta zračenja, a rezultati su bili promenljivi. Verujemo da naš pristup sa genetskom modifikacijom omogućava bezbedan i efikasan način kreiranja vakcine“, zaključio je profesor Alan Kauman.

Izvor:  Proceedings of the National Academy of Sciences USA

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,