Računari i Galaksija

Val Kilmer: Kad deepfake priskoči u pomoć

Već neko vreme se upozorava na opasnosti od deepfake tehnologije – AI programi ugrožavaju privatnost, budući da mogu da imitiraju kako lica, tako i glasove žrtava. Lažnjake nije uvek lako prepoznati, što je dobar razlog za strah i opšte nepoverenje. Ipak, svaka tehnologija ima i svoju svetlu stranu.

PCPress.rs Image

Ni deepfake, kao ni mnoge druge tehnologije, nije samo dobar ili smo loš. To naravno zavisi od toga kako se koristi. Jedan od poslednjih primera uliva nadu, a u pitanju je sistem koji je glumcu Val Kilmeru vratio glas nakon što se izborio s rakom grla. Kompanija Sonatic stoji iza projekta, a u procesu je korišćena moćna glasovna AI platforma.

Sonatic digitalne glasove obično kreira tako što klijentima šalje scenarije koje oni potom snimaju. Snimci se onda otpremaju na Voice Engine, u okviru kojeg se trenira AI model. Digitalni glas može da izgovori skoro sve što se zamisli. Budući da je Kilmer ostao bez glasa još 2014. godine, slučaj je zahtevao drugačiji pristup. Naime, sistem je učio na malom broju audio snimaka koji su pažljivo očišćeni od pozadinske buke. U Voice Engine je potom otpremljeno deset puta manje materijala nego što je to obično slučaj, ali je na kraju ipak kreiran uspešan AI glasovni model.

Pročitajte i:  Uvodnik: Taylor Swift ispred ChatGPT-a

Ovo je sigurno jedan od pozitivnijih primera upotrebe ozloglašenih tehnologija, a ostaje da se vidi na kojoj će strani deepfake ostati u budućnosti – svetloj, ili pak mračnoj.

Izvor: Nerdist

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,