Google plaća 15 milijardi dolara da ostane podrazumevani sistem za pretragu u Safari browser-u

Već dugo vremena Google plaća Apple-u svoje mesto podrazumevanog sistema za pretragu na iPhone, iPad i Mac uređajima. Međutim, ta cena izgleda da raste iz godine u godinu. Naime, analitičari iz kompanije Bernstein navode da će cena Google-ovog prisustva na Apple-ovim uređajima tokom 2021. godine dostići čak 15 milijardi dolara. To je znatno više od prošlogodišnje cene koja je iznosila 10 milijardi dolara.

google

Ali to nije  kraj podizanju cena. Analitičari smatraju da će u 2022. godini taj iznos biti između 18 i 20 milijardi dolara. Razlog zašto Google pristaje na ovako velike iznose je činjenica da tako osigurava da njegovo mesto ne zauzme Microsoft.

Ovakvo ponašanje nosi sa sobom donosi rizik oko aktiviranja regulatornih tela, ali pošto ona u prethodnom periodu nisu reagovala, mala je šansa da će se to desiti ove ili narednih godina. Apple-ov argument je da je Google najpopularniji sistem za pretragu na Internetu, ali da nije jedini koji oni imaju u svojim proizvodima. U Apple proizvodima postoji ugrađena podrška za DuckDuckGo, a nedavno je pridodata i podrška za Ecosia, ekološki orijentisan sistem za pretragu, tako da oni smatraju da ne postoji nikakva mogućnost optužbi zbog monopolskog ponašanja.

Pročitajte i:  Apple iPhone - popravka sa korišćenim delovima 

Izlaz: 9to5Mac

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,