BIZIT plus

Vaš lični robot baštovan

Građani Velike Britanije mogli bi da dočekaju prve samozalivajuće bašte u sledećih pet godina, budući da bi to trebalo da reši probleme onih koji povrće i voće uzgajaju kod kuće.

PCPress.rs Image

Naime, veštačka inteligencija kao deo baštenskih sistema već eliminiše teške poljoprivredne poslove u Sjedinjenim Američkim Državama, a britanski stručnjaci planiraju da tehnologiju donesu i u svoju zemlju, a do kraja 2019. godine. Prvi korak bi trebalo da učini američka firma za proizvodnju baštenskih robotaFarm Bot, koja će korisnicima iz Britanije ponuditi svoje proizvode preko Amazon-a, a do kraja 2018. godine.

PCPress.rs Image

Tako će roboti pokrivati sve poslove, od sejanja, preko okopavanja, pa sve do zalivanja, a programirani su tako da o biljkama brinu bez ljudske intervencije. To znači da baštovani u budućnosti neće morati da brinu o svojoj bašti kada su na odmoru, ili kada su bolesni, budući da će njihovi mehanički baštovani obavljati sve neophodne poslove.

Da bi funkcionisali, robotima je potrebna električna energija, te internet konekcija i izvor vode, a za napajanje će moći da se koriste i baterije i solarne ploče, dok bi za navodnjavanje mogla da bude dovoljna i kišnica. Roboti će svoje poslove organizovati prema informacijama koje imaju o potrebama biljaka koje uzgajaju, te prema vremenskim uslovima, o kojima će saznavati kako preko senzora, tako i na osnovu podataka do kojih budu dolazili na internetu.

Pročitajte i:  Novo doba: Kad robot parkira Mercedes

Izvor: The Guardian

Facebook komentari: