BIZIT plus

Velika Britanija bi mogla da koristi pametne satove za praćenje kriminalaca

Velika Britanija uskoro bi mogla da koristi pametne satove za prepoznavanje lica i praćenje migranata koji su osuđeni. Prestupnici bi morali da skeniraju lice do pet puta dnevno. Nova pravila bi mogla da stupe na snagu već ove jeseni.

PCPress.rs Image

Praćenje lokacije

Oni koji podležu ovim uslovima morali bi da se fotografišu tokom dana i da se njihove lokacije prate danonoćno. Fotografije će se zatim upoređivati sa onima koje Ministarstvo unutrašnjih poslova ima u evidenciji.

Ako vladini sistemi ne mogu da verifikuju identitet osobe, biće potrebna fizička provera. Fotografije zajedno sa imenima migranata, nacionalnostima i datumima rođenja biće čuvane šest godina, prema planovima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde.

Pravila će se odnositi samo na strane državljane koji su osuđeni za krivična dela. Velika Britanija navodno neće na ovaj način nadgledati druge, kao što su oni koji traže azil.

U maju je vlada potpisala ugovor vredan 7,2 miliona dolara sa kompanijom pod nazivom Buddi Limited o „uređajima koji nisu ugrađeni“ za praćenje „određenih grupa“ u okviru Službe za satelitsko praćenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pročitajte i:  SAD i Velika Britanija optužuju Kinu za sajber špijunažu koja je pogodila milione ljudi 

„Rešenje za uređaj koji nije direktno ugrađen će obezbediti proporcionalniji način praćenja određenih grupa tokom dužeg vremenskog perioda“, navodi se u ugovoru.

“Ovi uređaji će koristiti periodičnu biometrijsku verifikaciju kao alternativu postavljenu prema pojedincu.” Broj pametnih satova koje će kompanija isporučiti i cena svakog biće redigovana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije eksplicitno saopštilo da će koristiti pametne satove sa funkcijama prepoznavanja lica za praćenje osuđenih migranata. Portparol je rekao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova uskoro implementirati „prenosivi uređaj sa biometrijskim pristupom“ koji će se koristiti na zglobovima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: