Velika Britanija revidira kupovinu OpenAI-ja od strane Microsofta

Velika Britanija razmatra istragu o Microsoftovom partnerstvu sa OpenAI-om kako bi odlučila da li je rezultiralo „sticanjem kontrole“ koja je predmet antimonopolskog zakona, napisala je Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA). Regulator je rekao da razmatra “skorašnja dešavanja”, bez sumnje misleći na dramu o svrgavanju generalnog direktora Sema Altmana u kojoj je Microsoft igrao veliku ulogu.

PCPress.rs Image

Microsoft opet pod nadzorom kontrolora

„CMA sada izdaje ITC da utvrdi da li je partnerstvo Microsoft/OpenAI, uključujući nedavna dešavanja, rezultiralo relevantnom situacijom spajanja i, ako jeste, potencijalnim uticajem na konkurenciju“, navodi se u saopštenju za javnost. „CMA će preispitati da li je partnerstvo rezultiralo sticanjem kontrole – to jest, gde rezultira da jedna strana ima materijalni uticaj, de fakto kontrolu ili više od 50% prava glasa nad drugim entitetom.”

Regulator je napomenuo da “blisko i višestruko” partnerstvo uključuje ulaganje od više milijardi dolara od strane Microsofta, saradnju u razvoju tehnologije i usluge u oblaku. Dodaje se da obe firme imaju značajne aktivnosti na finansijskim i srodnim tržištima, što znači da njihovo poslovanje direktno utiče na investitore. Dodaje se da je Microsoft nedavno bio uključen u razvoje u vezi sa upravljanjem OpenAI-a.

Pročitajte i:  Microsoft spaja Windows i Surface timove pod jednim krovom

Kada je Sema Altmana otpustio odbor OpenAI-a, Microsoft je uskočio da ga unajmi, a većina osoblja OpenAI-a je zapretila da će ići u Microsoft. Upravni odbor OpenAI je ubrzo potom popustio i Altman se vratio kao izvršni direktor.

U saopštenju, Microsoft je rekao da njihov odnos sa OpenAI-om drži obe kompanije nezavisnim. „Od 2019. godine uspostavili smo partnerstvo sa OpenAI-om koje je podstaklo više inovacija i konkurencije veštačke inteligencije, uz očuvanje nezavisnosti obe kompanije“, rekao je potpredsednik i predsednik Microsofta Brand Smit u izjavi. „Jedina stvar koja se promenila je da će Microsoft sada imati posmatrača bez glasanja u odboru OpenAI, što se veoma razlikuje od kupovine kao što je Google-ova kupovina DeepMind-a u Velikoj Britaniji. Blisko ćemo sarađivati sa CMA kako bismo obezbedili sve informacije koje su mu potrebne.”

CMA sada traži mišljenja o tome da li partnerstvo stvara relevantnu situaciju spajanja i kako utiče na konkurenciju u UK. Ako se pokrene istraga, to će biti druga istraga koja uključuje Microsoft u poslednjih godinu dana, nakon akvizicije kompanije Activision Blizzard. Britanska istraga imala je materijalne efekte na to spajanje, pošto je Microsoft pristao da proda prava na striming igara Activision Blizzard Ubisoftu kako bi zadovoljio CMA.

Pročitajte i:  Microsoft dodaje SSE4.2 na listu kompatibilnosti u Windowsu 11

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: