Velika Britanija se ponovo pridružuje naučnim i svemirskim programima EU prvi put nakon Bregzita

Velika Britanija će se pridružiti programu za satelitsko praćenje Copernicus.

PCPress.rs Image

„Prilagođeni dogovor“

Jedna od posledica Bregzita bila je da je Velika Britanija izbačena iz nekoliko ključnih evropskih naučnih programa, uključujući projekat za satelitsku navigaciju Galileo i Horizon, glavni program za naučna istraživanja EU.

Sada će se Velika Britanija ponovo priključiti programu Horizon kao pridružena zemlja. Taj dogovor su britanski premijer Rishi Sunak i predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nazvali “prilagođenim dogovorom”.

Velika Britanija će takođe postati pridruženi član programa Copernicus. To je program podrazumeva praćenje Zemlje EU i vredan je 8 milijardi funti (9 milijardi eura). Međutim, neće se ponovo pridružiti evropskoj grupi za nuklearna istraživanja Euratom. Zapravo, Velika Britanija će se u tom pogledu usmeriti na sopstvena istraživanja nuklearne fuzije. Prema uslovima dogovora, Velika Britanija će prosečno doprineti skoro 2,6 milijardi eura godišnje za svoje učešće u programima Horizon i Copernicus.

“Radili smo sa našim partnerima iz EU kako bismo osigurali da je ovo pravi dogovor za Veliku Britaniju, otvarajući neviđene naučne mogućnosti i takođe pravi dogovor za britanske poreske obveznike”, rekao je Sunak. “EU i Velika Britanija su ključni strateški partneri i saveznici. Ovaj sporazum to dokazuje. Nastavićemo da budemo u samom vrhu globalne nauke i istraživanja”, dodala je von der Leyen.

Pročitajte i:  Vlada Velike Britanije će koristiti AI kako bi smanjila broj radnih mesta u državnoj službi

Dogovor za povratak Velike Britanije postignut je još u februaru 2023. godine

Naučnici u Velikoj Britaniji koji su se bojali izolacije u istraživanju izrazili su olakšanje. “Hvala ogromnom broju istraživača u Velikoj Britaniji i širom Evrope koji su tokom mnogo godina isticali značaj međunarodne saradnje za nauku”, rekao je biomedicinski istraživač Paul Nurse.

Velika Britanija je bila isključena iz programa Horizon zbog spora oko sporazuma o trgovini sa Severnom Irskom nakon Bregzita, uprkos pozitivnim pregovorima 2020. godine. Dogovor za povratak Velike Britanije postignut je u februaru 2023. godine. Međutim, tada su pregovori zapeli zbog nivoa finansijskog angažmana Velike Britanije.

Ključna tačka dogovora bila je da Velika Britanija neće plaćati za godine odsustva. Takođe, opoziciona Laburistička stranka napomenula da je Britanija u tom periodu propustila mnogo toga. “Dve godine globalne kompanije su tražile gde da postave svoje istraživačke centre širom sveta. Kompanije su tom prilikom birale druge zemlje osim Britanije, jer nismo deo Horizona”, rekao je portparol Laburista za nauku Peter Kyle.

Pročitajte i:  EU kažnjava Apple sa skoro 2 milijarde dolara

Prema Evropskoj komisiji, Horizon Europe “suočava se s klimatskim promenama, pomaže u ostvarivanju ciljeva UN o održivom razvoju i povećava konkurentnost i rast EU”. Program uključuje sve članice EU i 17 pridruženih zemalja od januara 2023. godine. Takođe, program ima budžet od 95,5 milijardi eura.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,