BIZIT plus

Microsoft prekida podršku za printer drajvere “trećih proizvođača”

Microsoft je objavio u novom dokumentu da više neće pružati podršku za drajvere za printere trećih proizvođača na uređajima koji koriste Windows operativni sistem, uključujući Windows 11.

PCPress.rs Image

Microsoft će pružati podršku za first-party drajvere

Prema članku, Microsoft će dozvoliti IPP Class Driver i uređaje za štampanje kompatibilne sa standardom Mopria, koji je postao nativan sa Windows 10 verzijom 21H2. Umesto drajvera koje prave proizvođači, podršku će pružati putem Windows Update-a. Ovo znači da proizvođači printera više neće morati da obezbeđuju posebne drajvere, što je već velika korist za njih.

Sa strane potrošača, proizvođači i dalje mogu ponuditi prilagođavanje štampe putem aplikacija u Microsoft Store-u. Zahvaljujući znatno pojednostavljenom i standardizovanom pristupu drajverima, još jedna prednost za potrošače je da će biti mnogo poboljšanja u performansama i pouzdanosti, uz široku kompatibilnost sa različitim verzijama i izdanjima Windows-a.

FAQ takođe detaljno opisuje da će Mopria sertifikacija biti obavezni zahtev za HLK (Hardware Lab Kit). To osigurava da će printeri biti kompatibilni sa drugim uređajima, uključujući računare, pametne telefone, tablete i više – još jedna prednost za kupce koji više neće morati sami da proveravaju kompatibilnost.

Pročitajte i:  Epson predstavlja najnoviju evoluciju linearnog inkdžet štampanja bez zagrevanja

Naravno, Microsoft ima planiranu vremensku traku za postepeno ukidanje podrške za drajvere trećih proizvođača verzija 3 i 4, što će trajati nekoliko godina, do 2027. U nastavku možete videti punu vremensku traku:

Septembar 2023. Objaviti plan za okončanje podrške za legacy drajvere trećih proizvođača za printere na Windows-u.

  1. Neće biti objavljeni novi drajveri za printere na Windows Update-u. Postojeći drajveri za printere na Windows Update-u i dalje mogu biti ažurirani.
  2. Redosled rangiranja drajvera za printere će biti promenjen kako bi se uvek davao prednost Windows IPP inbox drajveru za printere.
  3. Osim popravki vezanih za sigurnost, ažuriranja drajvera za printere trećih proizvođača neće više biti dozvoljena. Postojeći drajveri za printere trećih proizvođača mogu biti instalirani putem Windows Update-a ili korisnici mogu instalirati drajvere za printere koristeći programe za instalaciju proizvođača printera.

Važno je napomenuti da će i nakon završetka prelaska na nove drajvere, kupci i dalje imati pristup svim postojećim drajverima trećih proizvođača. Ovo znači da vaš stari printer koji i dalje radi, neće postati beskoristan nakon što podrška završi i samo se ažuriraju first-party drajveri.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

Ova promena je apsolutno prava odluka od strane Microsofta, jer first-party drajveri čine instalaciju i održavanje mnogo jednostavnijim. 

S druge strane, bilo bi lepo da Microsoft bude tako obazriv i kada je u pitanju doslovno bilo šta drugo što se tiče Windows 11. Na primer, njegova opsednutost teranjem korisnika da pređu na Windows 11 je dosadna u najboljem slučaju, a izuzetno iritantna u najgorem slučaju. Takođe, tu je i mnogo nepotrebnog softvera koji dolazi sa unapred napravljenim računarima i laptopovima, napadne reklame u Start meniju, popularne funkcije iz prethodnih verzija koje su uklonjene u Windows 11, itd.

A to nije ni vrh ledenog brega, sa mnogo više problema koji muče ovaj operativni sistem. 

Izvor: Techradar

Facebook komentari: