Velika Britanija ulaže 100 miliona funti u razvoj svog AI modela

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je obećala početnih 100 miliona funti za uspostavljanje radne grupe za model Fondacije. Tim će razviti veštačku inteligenciju koja čini zemlju globalno konkurentnom i radiće sa industrijom kako bi ovi sistemi bili sigurniji i pouzdaniji.

PCPress.rs Image

Velika Britanija podstiče napredak zemlje korišćenjem AI-a

Radna grupa je inspirisana jedinicom za vakcinu protiv COVID-19 u vreme pandemije. Grupa će direktno odgovarati i premijeru i tehnološkom sekretaru, a ovog leta će imati predsedavajućeg. Finansiranje dolazi zajedno sa otprilike 900 miliona funti u budžetu Ujedinjenog Kraljevstva koji je posvećen i exascale superkompjuteru i namenskim resursima za istraživanje veštačke inteligencije.

Velika Britanija želi da ima „suverenu“ tehnologiju veštačke inteligencije koja podstiče ekonomiju, izbegavajući etičke i tehničke zamke zbog kojih su stručnjaci pozvali na šestomesečnu pauzu u eksperimentima. Takvi modeli ponekad mogu biti netačni ili pokazuju čudno ponašanje, kao što je odbijanje da se odgovori na pitanja ili čak kritikovanje korisnika.

U određenoj meri, UK već ima veliko prisustvo u AI. Google-ov DeepMind tim sa sedištem u Londonu, na primer, proizvodi vrhunska istraživanja veštačke inteligencije. Međutim, pojedini sistemi u novijoj memoriji razvijeni su negde drugde, pa je tako ChatGPT delo OpenAI-a sa sedištem u SAD-u. Radna grupa teoretski drži britansku veštačku inteligenciju relevantnom uprkos ovom trendu prema tehnologijama nastalim u inostranstvu.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 u Kini će koristiti Erine chatbot za AI funkcije

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,