BIZIT plus

Velike kompanije odustaju od milijardi dolara kako bi prestigle Netflix

Kako veliki konglomerati spremaju sopstvene streaming servise, tako mesečne pretplate postaju sve niže, kako bi se privuklo što više korisnika u takmičenju koje se, tvrde eksperti, na kraju nikome neće isplatiti.

PCPress.rs Image

Tako je i Epix 10. februara lansirao sopstveni servis, te se pridružio mrežama CBS, Showtime i HBO u nastojanju da stekne dodatnu dobit od programa kojima raspolaže. Ta lista će se dodatno proširiti kada Disney i WarnerMedia predstave svoje servise tokom 2019, te im se NBCUniversal pridruži 2020. godine. Jasno je zašto se svi okreću sopstvenim servisima, budući da je vrednost Netflix-a od 2017. kada se pojavio stigla do 152 milijarde dolara, te svi žele slične uspehe. Problem je u tome što svaki novi servis ulazi na već konkurentno polje, te odustaje od svog dela kolača koji postojeći servisi već plaćaju za kupovinu sadržaja – oko pet milijardi dolara od Netflix-a, četiri milijarde od Amazon-a, te milijardu dolara od Facebook-a.

PCPress.rs Image

Tako je WarnerMedia, na primer, od Netflix-a dobila 100 miliona dolara kako bi serija „Prijatelji“ ostala na platformi još godinu dana, ali je naglašeno da ubuduće neće biti sličnih dogovora. Kompanija planira sopstveni servis koji još uvek nije dobio ime, koji bi trebalo da uključi 42 hiljade sati već postojećih sadržaja od kompanija Turner, DC, The CW i Warner Bros, da bi se kasnije kreirali i novi.

Pročitajte i:  Netflix obustavlja reklame u Vijetnamu

Izvor: The Hollywood Reporter

Facebook komentari: