BIZIT plus

Velike tehnološke kompanije koriste kompromitovani SolarWinds softver

Efekti otkrivanja backdoor-a u SolarWinds softveru Orion postaju sve veći. Ispostavilo se da više desetina velikih tehnoloških kompanija, među kojima su Nvidia, Intel, Microsoft, Cisco i Belkin koriste upravo ovaj softver u svojim poslovnim procesima, čime su dospeli na listu mogućih hakerskih napada za koje se sumnja da potiču iz Rusije. Naime, hakeri su uspeli da pronađu način da kroz propuste u SolarWinds Orion softveru pristupe osetljivim korporativnim i ličnim podacima zaposlenih.

PCPress.rs Image

SolarWinds ima stotine hiljada korisnika, među kojima je više Vladinih agencija i ministarstava, kao i oko stotinu Fortune 500 kompanija. Kompanija je objavila da oko 18.000 njihovih korisnika ima instaliranu verziju Orion-a koja je podložna napadima, ali nisu objavili koja je verzija u pitanju, kao ni koje su to kompanije. Takođe, do ovog trenutka još uvek nisu dostupne informacije o tome koliko je kompanija zaista pogođeno hakerskim napadima i koliko štete je napravljeno, s obzirom da je u toku obimna i sveobuhvatna istraga.

I kompanije koje koriste ovaj softver sprovele su sopstvene istrage. Intel je objavio da nije našao dokaze da su hakeri koristili backdoor da pristupe kompanijskoj mreži, Nvidia je takođe objavila da nisu našli ni jedan trag koji bi ukazivao da su bili napadnuti, a Belkin i Cisco nisu našli nikakve naznake koje bi ukazale na moguće napade.

Pročitajte i:  Stižu video igre u kojima će AI generisati svaki piksel

Izvor: Engadget

Facebook komentari: