BIZIT plus

Veliki pad vrednosti Facebook-a

Vrednost kompanije Facebook pala je za šest odsto odnosno 34 milijarde dolara, usled čega je Mark Zuckerberg izgubio blizu pet milijardi dolara. Ovo je najveći pad deonica Facebook-a u poslednje četiri godine, a uzrok pada vrednosti je kontroverza povezana sa poslovanjem kompanije Cambridge Analytica. 

PCPress.rs Image

Londonski The Guardian je nedavno objavio da su kompanija Cambridge Analytica i partneri skupljali podatke od oko 50 miliona korisnika Facebook-a i na temelju njih razvili algoritme koji mogu odrediti psihometrijski profil svakog korisnika Facebook-a i birača na izborima. Uzbunjivač Christopher Wylie, koji je radio za kompaniju Cambridge Analytica, opisao je novinarima Guardian-a kako je ta kompanija zloupotrebila podatke prikupljene sa ove društvene mreže i kako su predstavnici te kompanije neistinito svedočili u istragama u SAD i u Velikoj Britaniji.

Kompanija Facebook prozvana je da je znala za masovan neovlašćeni upad u podatke koje prikuplja od korisnika, ali da nije ništa učinila po tom pitanju. Nakon ovih otkrića, istražna komisija u britanskom parlamentu pozvala je Marka Zuckerberg-a, osnivača i direktora Facebook-a, da svedoči o ovom otkriću i odgovori na optužbe. Postoje indicije i da će Evropski parlament pokrenuti istragu i zatražiti odgovornost digitalnih platformi. Mark Zuckerberg se do sada nije oglašavao povodom spomenutih optužbi. Mnogi korisnici tvrde da će prestati da koriste ovu društvenu mrežu sve dok se kompanija ne potrudi da zaštiti privatne podatke korisnika i ne povrati poverenje javnosti.

Pročitajte i:  Meta se zatvara u Turskoj

Izvor: N1

Facebook komentari: