Veliki protesti u fabrici iPhone-a u Kini

Radnici su navodno nervozni i ljuti zbog hrane, bonusa i straha od COVID-a.

PCPress.rs Image

Foxconn je primenio stroga pravila karantina

Prema izveštajima Bloomberg-a, u najvećoj Foxconn-ovoj fabrici iPhone-a u Zhengzhou-u u Kini izbili su protesti radnika. Na video snimcima vide se stotine radnika kako se sukobljavaju sa menadžmentom. Takođe, došlo je do nekoliko slučajeva nasilja.

Zaposleni su navodno uznemireni zbog malih beneficija i dužeg vremena čekanja na bonuse.

Na jednom snimku se vidi kako radnici uzvikuju “Branite naša prava!”, dok se sukobljavaju sa policijom. Takođe, na drugom snimku se vide zaposleni koji okružuju menadžera u sali za konferencije. Jedan od radnika je rekao: „Stvarno se plašim ovog mesta, svi bismo mogli da budemo pozitivni na COVID“. „Šaljete nas u smrt“.

Takođe, na snimcima se vidi kako pojedinci u belim odelima napadaju nekoga štapovima, a radnici okružuju i ljuljaju policijsko vozilo. U nekoliko video klipova, radnici su se žalili na lošu hranu i neadekvatnu zaštitu od COVID-a. Međutim, novinske agencije, uključujući Reuters, još uvek nisu potvrdile autentičnost nekih video snimaka.

Pročitajte i:  Blizzard igre se vraćaju u Kinu ovog leta

Uz kontinuirano izbijanje COVID-a-19, Foxconn je primenio stroga pravila karantina „zatvorene petlje“, primoravajući osoblje da radi i živi na istom mestu. Fabrika ih je tako izolovala od spoljašnjeg sveta.

„Sada je očigledno da proizvodnja zatvorene petlje u Foxconn-u samo pomaže u sprečavanju širenja COVID-a u grad, ali ne čini ništa i još je gora po radnike u fabrici“, navodi grupa iz Hong Konga koja zastupa radnike. Hiljade radnika je pobeglo iz fabričkog kampusa. To je primoralo Foxconn da ponudi bonuse i veće plate kako bi zadržao osoblje.

Prošlog meseca, Foxconn je drastično smanjio proizvodnju iPhone-a u istoj fabrici zbog zabrinutosti oko COVID-a. Shodno tome, Apple je objavio da će isporuke iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max biti odložene. Fabrika u Zhengzhou-u je najveća svetska fabrika iPhone-a sa 200.000 radnika, koji su odgovorni za 70 odsto proizvodnje iPhone-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,