Verizon otpušta radnike koji se organizuju u sindikate

Verizon je otpustio radnike koji su stupili u sindikalno udruživanje u Sijetlu. Oni tvrdi da je njihovo iznenadno izbacivanje iz kompanije bio nezakonit pokušaj da se spreči organizovanje više prodavnica i da su uz pomoć drugih organizacija, podneli tužbu protiv kompanije Državnom odboru za radne odnose protiv nepoštene radne prakse (ULP) u SAD-u.

Verizon zabranjuje sindikate

Sramno niska povećanja plata razlog za sindikalno udruživanje

Nadređeni u Verizonu su odlučili da povišica za veliki deo radnika bude 1% na godišnjem nivou. Zbog toga su radnici odlučili da se organizuju i pobune, jer je trenutna stopa inflacije na 8%, i ne može da zadovolji osnovne uslove života u Sijetlu. Po ugledu na radnike Starbaksa, i radnici Verizona su odlučili da se sindikalno organizuju, međutim to nije urodilo plodom.

Kako za sada stvari stoje, mnoge velike kompanije iz SAD-a suočavaju se sa pobunama svojih radnika, i ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje, upravo da radnici ne bi mogli da dejstvuju i dobijaju bolja radnička prava. Verizon je samo jedna od kompanija u nizu, posle Amazona i drugih tehnoloških kompanija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: