Vertiv otkriva najnovija istraživanja o edge mogućnostima za telekom operatere

Vertiv, globalni pružaoc kritične digitalne infrastrukture i rešenja za kontinuitet poslovanja, zajedno s tehnološkom analitičkom kompanijom Omdia, objavio je novo istraživanje o posledicama prelaska na edge računarstvo za telekom operatere, te najbolje taktike i strategije za iskorišćavanje rasta.

PCPress.rs Image

Istraživanje Telekom i računarstvo na edge-u: prilika, pretnja ili odvlačenje pažnje? otkriva da bi rast edge računarstava mogao da stvori nove mogućnosti prihoda za operatere. Kompanija Omdia, od ranije poznata pod imenom Ovum, ističe da telekomi mogu da izgrade platformu za razvoj edge usluga uz istovremenu uštedu na troškovima kombinujući postojeće mobilne mreže s centralnim kancelarijama i jedinicama prikupljanja, poput edge data centara.

„Rast edge-a otvara mogućnosti telekom operaterima za razvoj novih usluga vezanih s 5G, IoT i drugim inovativnim tehnologijama. Operaterima će biti potrebni partneri s međunarodnim dometom, kao i s velikim portfolijem rešenja i usluga, kako bi im pomogli na njihovom edge putovanju.“, rekao je Gary Niederpruem, glavni direktor i razvojni direktor Vertiva.

Ovo istraživanje takođe otkriva da bi rast edge-a trebalo da otvori nova područja konkurentnosti, a 36% ispitanih veruje da će mrežni operateri biti najvažniji u stvaranju novih prihoda od usluga pruženih u edge-u. Programeri aplikacija (30%) i javni pružaoci cloud-a (25%) takođe se vide kao ključni igrači u edge-u.

Pročitajte i:  Vertiv predviđa udvostručenje globalnih kapaciteta za proizvodnju rasklopne opreme

PCPress.rs Image

„Pružaoci komunikacijskih usluga vide priliku na rastućem tržištu edge računarstva, ali i druge potencijalne igrače, uključujući javne pružaoce usluga na cloud-u, kao i pružaoce OTT usluga, jednako privlači mogućnost pružanja usluge u edge-u. Količina udela koju pružaoci usluga mogu da očekuju da će zauzeti na tržištu edge računarstva zavisiće od nekoliko faktora, koji uključuju činjenicu koliko uspešno mogu da razviju svoje mreže kako bi mogli da podrže edge computing paradigme i tako izbegnu da postanu samo pružaoci povezivanja.”, rekao je Julian Bright, autor istraživanja te stariji telekomunikacijski analitičar, Omdia.

Omdia istraživanje bavi se i ulogom montažnih modularnih data centara, koji će pomoći telekom operaterima pri pružanju edge infrastrukture, a predviđa da će PFM tržište porasti s 1,2 milijarde dolara u 2018. godini, na 4,3 milijarde dolara 2023. godine. Takođe, naglašava da je projekcija rasta vođena teleoperaterima i rastom edge computinga, kao i ukupnim rastom pružaoca usluga na cloud-u.

Uz brzu implementaciju, energetska učinkovitost je ključna za mrežne operatere. U nedavno objavljenom Vertiv istraživanju iz 2019., 2020: Same Hopes, More Fears, tehnološka analitička kompanija 451 Research utvrdila je da su troškovi energije vezani za edge i 5G povezivanjem i dalje vrlo ozbiljna briga za operatere.

Pročitajte i:  Tokom 2023. godine primećen značajan porast ransomware aktivnosti

PCPress.rs Image

„Potrošnja energije glavna je briga za vlasnike 5G mreža jer ona čini između 20-40% mrežnog OPEX-a. Analiza koju je sproveo Vertiv procenjuje da će 5G do 2026. godine povećati ukupnu energetsku potrošnju mreže za 150-170%. Industriji očajnički treba energetski učinkovita rešenja za 5G, posebno za energetski gladnu tehnologiju kao što su MIMO antene i specifične mere zaštite data centra.”, rekao je Brian Partridge, potpredsednik 451 Research-a.

Za rešavanje ovih rastućih potreba, Vertiv neprestano razvija novu infrastrukturu, softver i usluge za optimizaciju upotrebe energije širom mreže, zajedno s telekomima i kupcima. Napori kompanije u području GSMA prepoznati su kroz potvrđenu studiju rada Vertiva s Telefónicom, omogućavajući obema kompanijama da uđu u uži izbor za najbolju mobilnu inovaciju za klimatski rad na GSMA Global Mobile Awards (GLOMO).

Saznajte više o trendovima u telekom industriji na panel diskusiji Vertiv stručnjaka. Registrirajte se na LinkedIn Live event zakazan za 16. jun u 15 sati. Za više detalja o najnovijim Vertiv istraživanjima vezanim za telekome, posjetite Vertiv.com/Telecom.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,