PC Press Studio

SpaceX lansirao još jednu seriju Starlink satelita

Manje od nedelju dana nakon što je Crew Dragon sa ljudskom posadom poslao put Internacionalne svemirske stanice, SpaceX je ponovo aktivirao Falcon 9 raketu, a kako bi lansirao još jednu seriju Starlink satelita. Put kosmosa je tako 3. juna poletelo još 60 satelita, a kako bi se pridružilo konstelaciji koja se uvećava.

PCPress.rs Image

U pitanju su sateliti koji su sastavni deo projekta u okviru kojeg će u orbitu biti poslato 12 hiljada satelita, koji će Zemljanima poslužiti za super-brzi internet. Uprkos veličini projekta mnogi građani do nedavno nisu znali za Starlink satelite, pa se tokom prethodnih lansiranja verovalo da su u pitanju vanzemaljske letelice, nešto poput letećih tanjira. Kompanija je do sada u orbitu poslala nešto malo preko 480 satelita, a u novoj seriji je i jedan koji se razlikuje od ostalih, koji ima neku vrstu „kišobrana“, ili tačnije „suncobrana“, koji će se otvoriti kada satelit stigne na planiranu destinaciju, a kako bi blokirao svetlost koju emituje Sunce, te istovremeno umanjio i količinu svetlosti koju reflektuje satelit. Na taj način će se smanjiti i vidljivost satelita, što je jedan od problema na koji se astronomi žale od kad se počelo sa projektom.

Pročitajte i:  Veliki rover 2026. leti na Mesec

Astronomi su prethodne serije Starlink satelita uporedili sa „niskom bisera na crnoj pozadini“, te su projekat opisali kao sistem koji ugrožava posmatranje kosmosa. Space X je ranije objavio da sa ekspertima već radi na smanjivanju količine svetlosti koju sateliti emituju, što bi trebalo da smanji uticaj na astronomiju, dok bi vesti o kretanjima satelita trebalo da utiču na to da se smanji strah od vanzemaljaca.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,