SpaceX lansirao još jednu seriju Starlink satelita

Manje od nedelju dana nakon što je Crew Dragon sa ljudskom posadom poslao put Internacionalne svemirske stanice, SpaceX je ponovo aktivirao Falcon 9 raketu, a kako bi lansirao još jednu seriju Starlink satelita. Put kosmosa je tako 3. juna poletelo još 60 satelita, a kako bi se pridružilo konstelaciji koja se uvećava.

PCPress.rs Image

U pitanju su sateliti koji su sastavni deo projekta u okviru kojeg će u orbitu biti poslato 12 hiljada satelita, koji će Zemljanima poslužiti za super-brzi internet. Uprkos veličini projekta mnogi građani do nedavno nisu znali za Starlink satelite, pa se tokom prethodnih lansiranja verovalo da su u pitanju vanzemaljske letelice, nešto poput letećih tanjira. Kompanija je do sada u orbitu poslala nešto malo preko 480 satelita, a u novoj seriji je i jedan koji se razlikuje od ostalih, koji ima neku vrstu „kišobrana“, ili tačnije „suncobrana“, koji će se otvoriti kada satelit stigne na planiranu destinaciju, a kako bi blokirao svetlost koju emituje Sunce, te istovremeno umanjio i količinu svetlosti koju reflektuje satelit. Na taj način će se smanjiti i vidljivost satelita, što je jedan od problema na koji se astronomi žale od kad se počelo sa projektom.

Pročitajte i:  Budućnost filma: Ruski triler u svemiru

Astronomi su prethodne serije Starlink satelita uporedili sa „niskom bisera na crnoj pozadini“, te su projekat opisali kao sistem koji ugrožava posmatranje kosmosa. Space X je ranije objavio da sa ekspertima već radi na smanjivanju količine svetlosti koju sateliti emituju, što bi trebalo da smanji uticaj na astronomiju, dok bi vesti o kretanjima satelita trebalo da utiču na to da se smanji strah od vanzemaljaca.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,