BIZIT plus

Vespa Elettrica – idealno rešenje za gradske gužve

Električni automobili su postali prilično normalna stvar, dok je kod električnih motocikala i skutera situacija malo drugačija. Međutim, jedan od najpoznatijih proizvođača skutera na svetu, legendarni Piaggo, ima nameru da promeni to. Vespa Elettrica je prva električna verzija ovog popularnog skutera.

PCPress.rs Image

Iako je prvi put najavljen još 2016. godine, ovaj skuter je tek sada spreman za prodaju u Evropi, dok će u Americi i Kini biti dostupan početkom sledeće godine. Baterijsko napajanje obezbeđuje autonomiju od oko 100 km, dok punjenje na običnoj utičnici iz zida traje oko četiri časa. Klasični Vespa skuteri od 50 cc mogu da prođu oko tri puta više kilometara sa jednim rezervoarom goriva, ali ako se uzme u obzir da je u pitanju gradsko vozilo namenjeno prvenstveno kratkim destinacijama, ovo je sasvim dovoljna autonomija. Ipak, veliku prednost Elettrica ima u ceni po pređenom kilometru. Piaggo je takođe razmišljao i o hibridnom modelu. On bi pored električnog imao i mali motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji bi obezbedio radijus kretanja od još oko 200 km, ali za sada taj model nije uveden u proizvodnju.

Cena Vespa Elettrica skutera nije mala i on košta otprilike duplo više (7300 dolara) od Vespa Primavera 50, klasičnog skutera sličnih performansi. Međutim, ušteda koju ostvaruje u potrošnji goriva brzo će otplatiti uloženo.

Izvor: Cnet

Facebook komentari: