Veštačka inteligencija predviđa zločine

Naučnici već neko vreme tragaju za načinima na koje bi veštačka inteligencija mogla da predviđa zločine, pa nas izgleda čeka svet koji će ličiti na najneverovatnije scene iz naučno-fantastičnih filmova.

PCPress.rs Image

Iako mnoge studije ukazuju na to da su AI sistemi daleko od savršenog, pa na primer nisu imuni na rasizam, o sistemima za sprečavanje zločina se i dalje mašta (i to vrlo aktivno). Loših primera je već bilo – na primer onaj koji je policija u Čikagu koristila 2016. godine, a koja je usvojila sve rasističke predrasude svojih kreatora. Sistem je trebalo da prognozira koji bi od građana mogao da učestvuje u pucnjavi, a problem je nastao kad se zaključilo da više od polovine liste čine građani s tamnijom bojom kože.

Naučnici i dalje pokušavaju da naprave korisnu alatku, a tvrde da je novi AI sistem drugačiji. AI model su ovog puta iskoristili za analiziranje zločina koji su u Čikagu počinjeni između 2014. i 2016. godine, a kako bi predvideli ono što će se u gradu dešavati narednih nedelja. Sistem je predvideo delove grada u kojima će se dogoditi zločini, a informacije su bile tačne u 90% slučajeva.

Pročitajte i:  Bela kuća objavila opsežni dokument sa smernicama o AI za saveznu vladu

Studija je objavljena u Nature Human Behavior, a sprovedena je u još sedam velikih američkih gradova, gde je bila jednako uspešna. Došlo se do različitih zaključaka, na primer da je u bogatim krajevima broj hapšenja veći nego u siromašnim, što ukazuje na to gde se policija više trudi.

Daleko smo od filma Minority Report (2002), ali novi AI sistemi su izgleda sve napredniji. Preostaje im još da se oslobode stereotipa i predrasuda koje su izmislili ljudi.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,