ERP 2024

Veštačka inteligencija u borbi protiv lovokradica

Stručnjaci sa Cornell univerziteta već neko vreme rade na projektu u okviru kojeg prate afričke slonove na osnovu audio zapisa. Deo projekta usmeren je na praćenje i zaštitu populacije šumskih slonova, te se fokusira na borbu protiv lovokradica koje sve češće napadaju ovu populaciju.

PCPress.rs Image

Problem je u tome što je projekat na svaka tri meseca generiše sedam terabajta podatka, pa je istraživačima potrebno do 12 nedelja da bi analizirali tu količinu informacija. Takav pristup proces čini sporim, te beznačajnim kada je zaštita slonova u pitanju, budući da je obično već prekasno kada se lovokradice lociraju na osnovu obrađenih podataka. I tu na scenu stupa veštačka inteligencija, koja bi mogla da značajno ubrza proces.

PCPress.rs Image

Tako se Elephant Listening Project udružuje sa startapom Conservation Metrics, koji će u procesu obrade podataka koristiti veštačku inteligenciju, i na taj način značajno umanjiti količinu vremena koja prođe između prikupljanje i obrade podataka. Tako bi na vreme moglo da se spreči nezakonito izlovljavanje populacije šumskih slonova, koja trenutno broji oko 40 hiljada jedinki, a broj se tokom poslednjih 10 godina smanjio za čak 60%.

Pročitajte i:  Novi AI planovi Microsoft-a - pretvaranje korisnika u crtanu animaciju

Izvor: Engadget

Facebook komentari: