Chrome greška omogućava napadačima da pristupe kućnoj Wi-Fi mreži

Sigurnosni eksperti upozoravaju da bi milioni domaćinstava mogli da budu izloženi hakerskim napadima, a zbog greške koja je otkrivena u okviru Google-ovog Chrome pretraživača, koja Wi-Fi mreže izlaže riziku od napada.

PCPress.rs Image

Problem je nastao je zbog greške u izvornom kodu, koja napadačima omogućava da pristupe nekoj Wi-Fi mreži u roku od nekoliko minuta, a procenjuje se da je riziku izloženo oko tri miliona domaćinstava u Velikoj Britaniji. Eksperti upozoravaju da bi korisnici morali da budu svesni ovog rizika, a kako bi preduzeli neophodne mere predostrožnosti, budući da bi na globalnom nivou problem mogao da utiče na preko 30 miliona domaćinstava.

Naime, radi se o tome da bi hakeri mogli da iskoriste ranjivost koja korisnike automatski povezuje na Wi-Fi mrežu na koju su prethodno bili povezani, da bi potom dolazili do poverljivih podataka, lozinki, te pokretali kamere na povezanim uređajima. U teoriji, tvrde sigurnosni eksperti, napadači bi mogli da pristupaju ranjivim mrežama ako bi se našli u blizini ciljanog domaćinstva, a u dometu ranjive Wi-Fi mreže. Nakon što bi pristupili mreži, napadači bi mogli da preuzimaju kontrolu nad povezanim uređajima, te na njih instaliraju malver ili spajver. Dovoljno je da Chrome funkcioniše na jednom uređaju u domaćinstvu, pa da hakerima omogući da pristupe i ostalim uređajima. Tokom napada žrtve bi trebalo da vide stranicu koja iskače, da bi na kraju zaključala Wi-Fi ruter, a pored toga nema drugih znakova da je napad u toku.

Pročitajte i:  Google dodaje nove restrikcije u svoj AI Overview

PCPress.rs Image

Problem je Google-u prijavljen još u martu, a iz kompanije je potom izdato saopštenje da pretraživač funkcioniše kako je planirano, te da nema planova za vanredna ažuriranja.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: