Data centri 2024

Veštački mišići jači i fleksibilniji od pravih 

Inženjeri na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu stvorili su veštačke mišiće koji su jači i fleksibilniji od pravih.

PCPress.rs Image

Važno naučno dostignuće

Novi materijal je primer dielektričnog elastomera, koji je elektroaktivni polimer koji može da promeni svoj oblik ili veličinu kada se stimuliše električnom energijom. Istraživači su podesili umrežavanje između polimernih lanaca unutar materijala, omogućavajući mu da bude fleksibilniji, dok istovremeno zadržava svoju snagu. Svaki film novog materijala je debeo samo kao ljudska dlaka, ali istraživači ih slojevito nanose da formiraju mini mišiće. Tehnologija bi mogla biti veoma korisna u robotskim protezama, medicinskim mekim robotima i uređajima za nošenje. U mnogim aspektima, teško je oponašati složenost i sofisticiranost bioloških tkiva koristeći savremenu tehnologiju, ali je prevazići, barem u jednom ili dva aspekta, izuzetna je retkost i važno dostignuće.

Stvaranje veštačkog mišića koji bi omogućio rad i otkrivanje sile i dodira bio je jedan od velikih izazova nauke i inženjeringa, rekao je Kibing Pei, istraživač uključen u studiju. Veštački mišići imaju širok spektar medicinskih primena i mogli bi da omoguće realnije kretanje za robotske proteze i meku robotiku, pa čak i da obezbede način aktiviranja u mikrofluidnim uređajima i bioreaktorima za tkivno inženjerstvo. Međutim, oponašanje fleksibilnosti, snage i sposobnosti da se izdrži visok nivo naprezanja prirodnog mišića je težak zadatak. Da bi to postigli, ovi istraživači su koristili dielektrični elastomer, koji reaguje na električnu stimulaciju. Da budemo precizni, koristili su akrilni dielektrični elastomer, koji tradicionalno može da izdrži velika opterećenja, ali pati od loše fleksibilnosti i zahteva prethodno istezanje pre upotrebe. Da bi se pozabavili ovim, istraživači su koristili proces UV očvršćavanja i podesili umrežavanje između polimernih lanaca unutar materijala kako bi ga učinili fleksibilnijim.

Dobijeni polimerni listovi su neverovatno tanki, debljine 35 mikrona, ali se mogu slagati zajedno za upotrebu. Do sada su istraživači pokazali da materijal može da generiše više sile od prirodnih mišića i impresivno pokazuje 3-10 puta veću fleksibilnost. Ovaj fleksibilan, svestran i efikasan aktuator bi mogao da otvori kapije za veštačke mišiće u novim generacijama robota, ili u senzorima i nosivim tehnologijama koje mogu preciznije oponašati ili čak poboljšati kretanje i sposobnosti čoveka, rekao je Pei.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,