Mikroskopski roboti koji se kreću uz pomoć nerava i mišića

Naučnici sa Univerziteta u Ilinoisu kreirali su mikroskopske robote koji se pokreću uz pomoć ćelija mišićnog tkiva, te tako robotske sisteme približili potpuno autonomnim biorobotima.

PCPress.rs Image

Isti tim naučnika je 2014. godine radio na razvijanju sistema biorobota koji se kreću uz pomoć ćelija srčanog tkiva koje su uzete od pacova, te su tom prilikom zaključili da roboti dizajnirani po ugledu na spermatozoide mogu da plivaju, te se kreću na isti način kao i ćelije po kojima su kreirani. Roboti koji su tada testirani kretali su se uz pomoć srčanih ćelija koje su funkcionisale same za sebe, ali nisu bili u stanju da analiziraju okruženje, te samostalno donose odluke.

Novi projekat doneo je novu generaciju biorobota koji imaju dva „repa,“ i koji se kreću uz pomoć ćelija ekstrahovanih iz mišićnog tkiva. Ćelije su stimulisane veštačkim neuronima koji se nalaze u okviru robota, a koji su stimulisani svetlom, te na njega reaguju tako što šalju signal u mišićne ćelije. Veštački neuroni proizvedeni su iz matičnih ćelija miševa, a mogućnost da se mišićne ćelije aktiviraju uz pomoć ovako kreiranih neurona dodatno je utabala put ka integraciji neuralnih jedinica u biorobotske sisteme budućnosti.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

Naučnici ističu da, kao što je to slučaj i kod živih organizama, neće biti moguće da se kreiraju dve biorobotske jedinice koje su potpuno identične, pa će se neke, na primer, kretati brže od drugih, te se oporavljati od oštećenja na drugačiji način.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,