TrendMicro

Vesti iz svemira: Skriveni kiseonik na Mesecu

Ispostavilo se da na Mesecu ima mnogo više kiseonika nego što se mislilo, ali se nalazi na neuobičajenom mestu – ispod površine Zemljinog satelita.

PCPress.rs Image

U atmosferi ovog nebeskog tela naravno nema dovoljno kiseonika za održavanje ljudskog života, ali su eksperti otkrili da ga ima na drugom mestu. Naime, ispod površinskog sloja kamenja, takozvanog „rigolita“, krije se dovoljno kiseonika da osam milijardi ljudi diše čak 100 hiljada godina. Tako bar tvrde naučnici sa Southern Cross univerziteta.

Problem je naravno u tome što kiseonik koji se krije ispod kamenja ne može da se diše. Tu na scenu stupaju Australijska svemirska agencija i NASA, koje su u oktobru potpisale ugovor. Plan je da se australijski rover pošalje na Mesec u okviru Artemis programa agencije NASA, a kako bi sakupio dovoljno uzoraka kamenja, te pokušao da iz njih izvuče kiseonik.

PCPress.rs Image

Pojedini eksperti već tvrde da će ovo otkriće uticati na sudbinu čovečanstva, jer bi baze na Mesecu u budućnosti mogle samostalno da se snabdevaju kiseonikom. Tehnologija koja je potrebna za ekstrakciju već postoji, a radi se o jednostavnom procesu koji se na Zemlji koristi za izvlačenje aluminijuma iz tečnog aluminijum oksida.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  NASA izabrala Starship za drugo sletanje na Mesec
SBB

Tagovi: , , , , , ,