Vic ili zbilja: Humanoidni Tesla botovi

Elon Musk je na godišnjem Tesla AI Day događaju najavio različite novotarije, između ostalih i prototip humanoidnog robota sa kojim će se javnost upoznati tokom 2022. godine.

PCPress.rs Image

Sve je više onih koji se okreću humanoidnim robotima, a iz prostog razloga – kako im samo ime kaže, ove mašine liče na ljudska bića. Takvi roboti su bolji asistenti, tvrde stručnjaci, ne samo zbog funkcionalnosti, već i zbog poverenja koje dolazi iz sličnosti s čovekom. Kompanija Tesla će za ovaj projekat iskoristiti iskustvo koje se sticalo tokom proizvodnje AI čipova za samoupravljive automobile.

Pojedini podsećaju da je Elon Musk dugo upozoravao na opasnosti od AI tehnologije, pa je ovaj korak donekle neobičan. Naime, skoro deset godina je isticao da u vezi sa veštačkom inteligencijom najviše greše oni sa visokim koeficijentom inteligencije, budući da upravo oni ne mogu da zamisle da bilo ko, pa ni kompjuter, može da bude pametniji od njih. Odnos prema ovoj tehnologiji se izgleda promenio, a dokaz za to je i najavljeni Tesla Bot.

Pročitajte i:  Cybertruck: Još jedna saobraćajna nesreća

Musk je na događaju objasnio da će Tesla robot biti prijateljski nastrojen, te da će biti sporiji i slabiji od čoveka. Čini se da se Musk i dalje boji robota, pa bi ove slabosti valjda trebalo da posluže kao uverenje da mašine neće osvojiti svet. Bot je, kako tvrdi Musk, visok tek nešto preko 1,5 metara i težak oko 56 kilograma, pa i dimenzije ukazuju na to da veličinom neće ugrožavati svoje ljudske gospodare.

Kada je namena u pitanju, Musk nije bio precizan, budući da je tek ovlaš dotakao temu i nagovestio da bi botovi mogli da obavljaju opasne i dosadne poslove. Eksperti ipak sumnjaju da će Tesla projekat dovesti do kraja, a robot je već postao predmet ismevanja na društvenim mrežama. Kompanije kao što je Boston Dynamics su ozbiljna konkurencija, pa nije najjasnije zašto Tesla uopšte ulazi na ovo polje. Na kraju, ovo neće biti prvi put da je Musk preterao s obećanjima, pa ostaje da se vidi hoće li Tesla Bot ikada stići do opasnih radnih mesta.

Pročitajte i:  Šta rade roboti u NIS-u

Izvor: Futurism

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,