Data centri 2024

Videćemo ko poslednji plače…

Više od 140.000 u vrednosti digitalne valute bitcoin je povučeno sa tri računa povezanih sa “ransomware” virusom koji je napao hiljade kompjutera širom sveta.

PCPress.rs Image

Nejasno je, ko je ispraznio račune i zašto. Ako hakeri pokušavaju da dođu do tog novca moraće da nadmudre pravne agencije širom sveta. Cybersecurity stručnjaci su hakovanje povezali sa grupom u Severnoj Koreji. Kada je WannaCry virus počeo da se širi u preko 150 zemalja – inficirajući kompjutere, bolnice, biznise… Tražili su  otkupninu u vidu 300 dolara u bitcoin-ima.

Bitcoin transakcije i računi su javni ali mogu biti i anonimni. Transferi sa WannaCry računa prošle srede 27. jula 2017. prvi put su privukli pažnju preko Twitter bot-a @actual_ransom, koji je namešten da prati transakcije. Novac je pomeren sa tri glavna računa koji su povezani sa WannaCry napadom i sa još devet bitcoin računa. Policijski zvaničnici će biti u pripravnom stanju, prateći kretanje svakog bitcoin-a, prema Matthieu Suiche, osnivaču Comae Technologie. Melanie Shapiro, direktorka firme bezbednosti identiteta Token, je rekla da se novac pomera kako bi mu se teže ušlo u trag.

Pročitajte i:  Ransomware se razvija od obične ucene do 'psiholoških napada'

Postoji usluga koja se zove „tumblers“ koja omogućava da novac pomeramo u vidu manjih transakcija kako bi im teže ušli u trag. Sve što preostaje  istraživačima i policiji je da posmatraju nove bitcoin račune.

Hakeri koji su počeli da pomeraju novac od otkupnine svesni su da ih posmatraju.

Izvor: CNNtech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,