BIZIT plus

Videonadzor uz AI funkcije

Napredak komunikacija i veštačke inteligencije suštinski je promenio mnogo toga na tržištu sistema za video‑nadzor. Sada se oprema savršeno prilagođava prostoru a prosto snimanje je dopunjeno moćnim funkcijama za prepoznavanje lica i brojanje prolaznika. Alarm automatika nam je na test poslala fleksibilan DVC sistem video‑nadzora.

PCPress.rs Image

Prethodnih godina sistemi video nadzora su napredovali velikom brzinom. Stari, analogni sistemi kod kojih je do svake od kamera trebalo sprovoditi koaksijalni kabl i napajanje zamenjeni su PoE sistemima gde se do kamere dovodi samo Ethernet kabl, kroz koji se prenosi slika ali i struja za napajanje uređaja. Samim tim postaje mnogo lakše rasporediti kamere, premestiti ih ili dodati nove po potrebi, a što je najlepše, protok podataka je dovoljan za prenos slike visoke rezolucije.

Alarm automatika nam je poslala Face Recognition Network Video Recorder koji podražava kamere sa videoanalitičkim funkcijama (detektovanje prelaska preko linije, praćenje objekta, upad u prostor, izuzeci itd.), kao i kamere koje omogućavaju prepoznavanje lica – Face Recognition. Dobili smo i niz kamera od kojih se, kao od kockica, sklapa sistem video‑nadzora. Svaka od kamera ima svoje specifičnosti i svoju primenu, pa neće sve biti iskorišćene u istom sistemu. Dobro je ipak da upoznamo šta nam stoji na raspolaganju, pa da na osnovu toga pronađemo kombinaciju pogodnu za konkretno okruženje.

Uskladišteni nadzor

U centru sistema se nalazi Face Recognition Network Video Recorder DRN‑8816RU koji izgleda poput klasičnog digitalnog video‑rikordera – duguljasta kutija u koju je ugrađen hard‑disk, odnosno do dva SATA diska. Kapacitet sami birate na osnovu broja kamera i željenog perioda čuvanja zapisa; maksimum je 2×8 TB, a generalno pravilo kaže da je dobro imati što više prostora. Sa zadnje strane uređaja su priključci za monitor (klasičniVGA i HDMI), mrežu, USB (potreban za povezivanje miša, koga dobijate u paketu; po potrebi možete da dodate i tastaturu), veza sa eventualnim alarmom i još par priključaka.

Pročitajte i:  Samsung microSD olakšaće AI na uređaju 

DRN‑8816RU ima sopstveni interfejs kojim nije teško ovladati. Sve počinje od zadavanja administratorske lozinke i povezivanja rikordera s kamarama koje čine sistem video‑nadzora. Slede podešavanja raznih parametara, mada za većinu njih možete da ostavite podrazumevane vrednosti, barem za početak. UPnP funkcija omogućava da povežete sistem na Internet bez prosleđivanja portova. Kada sve podesite, snimci sa kamera se skladište na hard‑diskovima i spremni su za pregled.

PCPress.rs Image

Snimke pregledate bilo na samom Network Video Recorder‑u, koristeći daljinski upravljač ili tastaturu i miša, ili na vašem mobilnom telefonu, na kome ste instalirali aplikaciju DVC Connect (postoje verzije za Android i iOS uređaje, koje besplatno preuzimate iz Google Play odnosno App Store prodavnice. Ta aplikacija omogućava i lokalno snimanje na SD karticu mobilnog telefona, kao i alarmiranje korisnika o događajima (event‑ima) iniciranim detekcijom kretanja u nekoj od definisanih zona ili alarmnim ulazima na rikorderu.

Ulazni bandwidth rikordera je čitavih 160 Mbps, što znači da je podržano snimanje sa full HD, 3, 4 i 5 Mpx kamera sa 25 frejmova u sekundi a podržano je do 16 kamera. Ostaje još da te kamere izaberete…

DVC oprema predstavlja lepo zaokružen i fleksibilan ekosistem koji omogućava da savršeno prilagodite opremu svom prostoru i svojim potrebama

Za spoljne uslove

DCN‑BV7511A kamera je ugrađena u robusno kućište spremno za spoljnu montažu. Omogućava snimanje danju i noću, jer je opremljena IR LED diodama dometa 50 do 70 metara. To je 5 Mpx kamera sa objektivom 3.3‑12 mm i moto zoom‑om, koja istovremeno može da šalje čak tri stream‑a kodirana naprednim H.265+ protokolom. Moto zoom olakšava i ubrzava instalaciju. Kamera podržava široki dinamički raspon slike (120 dB True WDR) i pruža jasnu sliku u različitim formatima scene, čak i pod pozadinskim osvjetljenjem

Pročitajte i:  Humane: AI broš odgovara na sva vaša pitanja

Osim osnovnog video‑nadzora, kamera obezbeđuje i funkcije iz oblasti veštačke inteligencije kao što je praćenje pokretnog objekta i prebrojavanje ljudi koji prolaze osmatranim prostorom. Kućište je zatvoreno po IP67 standardu, ali nije posebno obezbeđivano protiv vandala. Snaga kamere je 13 W i napaja se PoE kablom ili posebnim 12 V ispravljačem.

PCPress.rs Image

Kupole za nadzor

DCN‑VF7552 kamera je ugrađena u klasično „kupolasto“ kućište, pogodna za montažu na zid. To je 5 Mpx kamera sa objektivom fiksne žižne daljine 2.8 mm koja podržava 120 dB True WDR. Kamera poseduje mikrofon i audio‑ulaz, pa omogućava komunikaciju sa osobama u nadziranom prostoru. Tu je i SD kartica na koju se može snimati ako u nekom trenutku nema komunikacije sa centralom, ili praviti bezbednosna kopija video stream‑a, koja će biti veoma sigurna jer je kućište, osim zaštite po IP67 standardu, obezbeđeno i protiv vandala. Kamera podržava AI funkcije prebrojavanja ljudi, praćenje objekta itd. Omogućava rad u mračnim prostorima zahvaljujući 16 IR LED‑ova dometa 20 do 30 metara.

DFN‑VF8281 je slična kamera, ali je njena rezolucija 2 Mpx a žižna daljina objektiva 8 milimetara. I ona ima kućište zaštićeno od vandala, SD karticu, audio ulaz i mikrofon, a horizontalni ugao snimanja je 40.6 stepeni za razliku od prethodnog modela koji „pokriva“ 101 stepen. Ovo je prava Face Recognition kamera za tačnošću prepoznavanja lica do 98%. Troši samo 4 W i predstavlja sjajno rešenje za mnoge primene.

Pročitajte i:  Novi generativni alati za video koje je napravio Adobe su apsolutno zastrašujući

PCPress.rs Image

DCN‑VF7531 je još jedna „kupolasta“ 5 Mpx kamera, fleksibilna kod montaže. Objektiv žižne daljine 2.8 milimetara „pokriva“ 93.4 stepena vidnog polja, a kućište je zaštićeno od vlage po IP67 standardu, ali ne i od vandala. Softver omogućava detekciju prelaska preko linije i upada u prostor, ali nema napredne AI funkcije kao što je prepoznavanje lica. Ugrađeni IR LED‑ovi omogućavaju rad i u noćnim uslovima na rastojanju 20‑30 metara.

Fisheye kamera

Posebno je interesantna DCN‑FF761 kamera koja ima objektiv fisheye („riblje oko“), dakle pokriva čitav prostor ispred ili ispod nje. Kroz proces dewarping‑a kamera sliku iz 360‑stepeni okruglog i iskrivljenog kadra pretvara u tri ravna, pri čemu je svaki kadar lako podesiv odgovarajućim DCN‑FF761 PTZ naredbama. Tako se video‑zapis može gledati u tradicionalnom formatu, ali uz prednost dobijanja svih pojedinosti koje pruža pogled na čitav kadar (pokriva 360 stepeni).

DCN‑FF761 je 6 Mpx kamera sa objektivom 1.07 mm i IR LED diodama koje obezbeđuju snimanje u mraku pod uslovom da su objekti udaljeni manje od 15 metara. Kamera nema napredne AI funkcije ali obezbeđuje i audio komunikaciju. Napaja se iz 12 V ispravljača ili preko PoE protokola i troši samo 12 W.

PCPress.rs Image

DVC® oprema predstavlja lepo zaokruženi fleksibilan ekosistem koji omogućava da savršeno prilagodite opremu svom prostoru i svojim potrebama. Sve se instalira i konfiguriše brzo i lako, a robusna konstrukcija kamera garantuje bezbednost u svim uslovima. Ukratko, svakako pogledajte ako planirate da uvodite video‑nadzor ili zamenite postojeće rešenje superiornim kamerama s više megapiksela i sa moćnim AI servisima. Na sajtu vendora imate i pointer na YouTube kanal s pratećim video‑materijalima.

Korisne adrese: alarmautomatika.comwww.dvc.video

Facebook komentari:

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com