YouTube verifikacija: Odustaje se od promena?

Biti YouTuber nije prosto postavljanje videa na kanal, to je trka za popularnošću. Jedan od glavnih oznaka da je neko “bitan” bila je čuvena kvačica  koja je označavala autentičnost nekog naloga. Ipak, YouTube je odlučio da promeni način verifikacije, šaljući mnogima poruku da nisu baš toliko bitni. A onda je krenula lavina žalbi jutjubera.

YouTube menja način verifikacije jutjuber

YouTube je odlučio da promeni način na koji će se dolaziti do oznake da je kanal neke osobe ili brenda “verifikovan”.  Iz kompanije poručuju da žele da smanje konfuziju kada je ova oznaka u pitanju. Naime, čuvena kvačica kod imena već odavno važi za statusni simbol, nešto čime se jutjuberi diče.

Mnogi jutjuberi su dobijali olako verifikaciju da su oni “zaista oni” iako nije bilo razloga da se sumnja u njihov identitet. Kompanija je planirala da im svima oduzme status, ali je usledila reakcija jutjubera. Očekivano, ovo svojevrsno skidanje krune mnogi vlogeri su shvatili kao vrhunsku nepravdu.  Šta više, svoje nezadovoljstvo su javno objavili u ogromnom broju, pa je YouTube bio prinuđen da odustane skoro u potpunosti od promena.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Kako YouTube verifikacija funkcioniše u praksi

Po prvobitnom planu, samo poznati YouTube kanali koji imaju jasnu potrebu da dokažu autentičnost bi dobili oznaku. To bi bili najpoznatiji i najpopularniji kreatori, umetnici, javne ličnosti i kompanije. O ovoj nameri su obavešteni kreatori sadržaja, nakon čega je usledila lavina nezadovoljstva.

YouTube je sve kreatore obavestio da će doći do promene načina sticanja verifikacije. Do sada je verifikacija funkcionisala tako što je svako sa preko 100.000 subscribera mogao da dobije uverenje o autentičnosti. Interesantno je da u tom slučaju nije bilo potrebno dokazivati spostvenu autentičnost kako bi se došlo do kvačice. To je pratično jedina stvar koja će se promeniti je da će YouTube verifikacija tražiti potvrdu o autentičnosti, što do sada nije bio slučaj.

novi izgled verifikacije korisnika na YouTube

Pored provere prilikom dobijanja statusa, promenjen je i način na koji će se prikazivati neko ko je bitan. Kako stvari stoje, kvačica odlazi u penziju, a zameniće je siva pozadina iza imena kanala. To je urađeno i zato što su mnogi pokušavali da lažiraju oznaku dodavanjem ove sličice u ime YouTube kanala.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Izvor: YouTube

Facebook komentari: