Računari i Galaksija

Vip mobile: 18,4 miliona evra prihoda u drugom kvartalu 2009.

vip-mobile_logoKompanija Vip mobile ostvarila je u drugom tromesečju tekuće godine prihod od 18,4 miliona evra što je za 44,9 odsto više nego u istom periodu 2008, izjavio je danas član upravnog odbora Roland Hajdner. On je u intervju agenciji Beta kazao da je to rezultat povećanja broja korisnika i povećanja ukupnog mobilnog saobraćaja u Vip mreži.

Vip mobile, koji posluje u okviru austrijskog Mobilkoma, na kraju juna je imao 1,1 milion korisnika što je 60 odsto više nego u prvoj polovini 2008, naveo je Hajdner. On je dodao da je ta kompanija povećala učešće na tržištu Srbije sa 7,2% u junu 2008, na 10,7% odsto na kraju juna ove godine.

Hajdner je kazao da je u drugom tromesečju operativni gubitak Vip mobilea iznosio 22,8 miliona evra, dok je prošle godine u istom periodu bio manji za milion evra. “Vip mobajl je još u fazi rasta i razvoja i zbog toga više investira nego što zarađuje”, kazao je on. Kako je naveo, Vip mobile je od aprila do juna smanjio gubitak na 7,4 miliona evra, a to je u istom periodu prošle godine iznosilo 9,6 miliona evra.

Hajdner je ocenio i da je u prvoj polovini ove godine bilo primetno da poslovni i privatni korisnici troše manje na sve vrste usluga zbog svetske ekonomske krize. Prema podacima kompanijskog sajta (www.telekomaustria.com), prosečni prihodi po korisniku u Srbiji smanjili su se sa 5,5 evra u prvoj polovini 2008, na pet evra u prvoj polovini ove godine.

Kako je istakao Hajdner, porez od 10% na mobilnu telefoniju uveden u junu dodatno je opteretio korisnike i telekomunikacije u Srbiji u celini. “Očekujemo da Vlada, u okviru planirane revizije budžeta, ukine taj dodatni namet u svetlu drugih prioriteta”, kazao je Hajdner.

Operativni gubitak Vip mobajla u prvih šest meseci ove godine bio je 44,2 miliona evra što je 800.000 evra, odnosno 1,8%, manje nego u istom periodu 2008. godine, piše u izveštaju o poslovanju Telekoma Austrija, u okviru kojeg posluje Mobilkom. Gubitak pre oporezivanja, kamata, amortizacije i deprecijacije iznosio je 14,2 miliona evra u prvih šest meseci ove godine, što je za 37,2% manje nego u istom periodu 2008, kada je iznosio 22,6 miliona evra, navodi se u izveštaju.

Ukupan prihod Vip mobilea za šest meseci 2009 iznosio je 33,8 miliona evra i bio je za 36,3% viši nego u istom periodu prošle godine, kada je prihod dostigao 24,8 miliona evra. Roland Hajdner je još istakao da je ta kompanija u 2007. i 2008. godini uložila oko 192 miliona evra u Srbiji.

Izvor: Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,