Vip mobile uvodi tehnologiju HD zvuka

VIP-Beach-Masters-2009 Vip mobile je uveo tehnologiju HD (High Definition) zvuka koja omogućava kristalno čist ton tokom razgovora u 2G i 3G mreži i bolje raspoznavanje boje glasa sagovornika, čak i na veoma bučnim mestima. Prema Svetskom udruženju mobilnih dobavljača (the Global Mobile Supplier Association) Vip je drugi operator u svetu koji je omogućio HD zvuk u 2G (GSM) mreži.

Vip ovom investicijom nastavlja sa ulaganjima u kvalitet mreže kako bi svojim korisnicima osigurao vrhunsku uslugu i zadovoljstvo u komunikaciji.

“Mobilna tehnologija se ubrzano razvija i korisnici imaju sve veća očekivanja od nas kao pružalaca usluga. Kako bi to opravdali, konstantno ulažemo u pokrivenost, brzinu i kvalitet mreže i drago nam je da to prepoznaju i brojni građani Srbije koji se odlučuju da budu naši korisnici” – ističe Tanasis Kacirumpas, predsednik Upravnog odbora Vip mobile.

Da bi korisnici mogli da uživaju u besprekornom zvuku visoke definicije, potrebno je da oba sagovornika imaju mobilni uređaj koji podržava ovu uslugu. U ovom trenutku oko 10.000 Vipovih korisnika ima zadovoljstvo da svakodnevno koristi novi kvalitet razgovora. HD zvuk je za sad dostupan na modelima Nokia C7, Nokia E7, Nokia E6 i Samsung I8700 a uskoro će stići i novi uređaji u Vip centre širom Srbije.

Pročitajte i:  MWC 2024: putovanje u (mobilnu) budućnost

“Srećan sam što  smo uveli  HD tehnologiju u naše postojeće komercijalne sisteme, čime korisnicima omogućavamo značajno poboljšanje audio kvaliteta razgovora, kroz prenos dvostruko šireg frekvencijskog opsega, od ovog uobičajenog u klasičnim fiksnim i mobilnim mrežama” – izjavio je Darko Parun, član Upravnog odbora Vip mobile, zadužen za tehniku.

Prenos HD zvuka moguć je zahvaljujući AMR Wideband kodeku kod koga je dvostruko veća širina prenesenog spektra, a učestalost uzimanja uzorka glasa iznosi 16 kHz umesto do sada mogućih 8 kHz. Gornja granica frekvencijskog opsega podignuta je na 7 kHz, sa dosadašnjih 3,4 kHz i sada obuhvata područje najveće osetljivosti ljudskog uha. Kako bi komunikacija među sagovornicima bila što jasnija AMR Wideband codec se dinamički prilagođava mogućnostima uređaja i uslovima komunikacije.

HD zvuk je značajan korak u evoluciji čistoće i kvaliteta zvuka u telefoniji i vodi ka većem zadovoljstvu korisnika. Poredeći HD zvuk sa tradicionalnim zvukom u mobilnim telefonima, većina ljudi jasno razaznaje razliku i to najčešće opisuje rečima da je HD zvuk bliži osećanju da ste „u istoj sobi“ sa osobom na drugom kraju telefonske linije.

Pročitajte i:  MWC 2024: putovanje u (mobilnu) budućnost

Vip mobile

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,